Εκτός από τη μάχη της ψήφου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το βράδυ της Κυριακής γινόταν και μια ακόμη μάχη στο παρασκήνιο. Ηταν η σύγκρουση για το ποια ομάδα δημοσκόπων θα επικρατήσει.

Από τη μια οι εταιρείες δημοσκόπησης που έβγαζαν όλο το προηγούμενο διάστημα διαφορές πάνω από 6 μονάδες, στην καλύτερη περίπτωση, για το κυβερνών κόμμα.

Στην απέναντι πλευρά ήταν οι δημοσκόποι του Μαξίμου και συγκεκριμένων πολιτικο-εκδοτικών κύκλων πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες ότι η ψαλίδα έχει κλείσει στα όρια του στατιστικού λάθους.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, αυτές οι «έρευνες» από τις οποίες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απουσίαζε η ταυτότητά τους, επιχειρούσαν ξεκάθαρα να δώσουν την εικόνα ενός εκλογικού ντέρμπι και μιας ανατροπής όλων των προβλέψεων που έκαναν τα «συστημικά» ΜΜΕ.

Καθόλου τυχαία δεν είναι πρωτοσέλιδα όπως της «Αυγής» με τίτλο «Χάνουν και το βλέπουν» ή «Χάνουν την μπάλα, ετοιμάζουν το έδαφος για τη διαχείριση της ήττας».

Ή και της εφημερίδας «Documento» το οποίο στις 12 Μαΐου έγραφε «Αποκλειστική δημοσκόπηση: 2,5% η διαφορά, πριν από τα θετικά μέτρα».

Η «Νέα Σελίδα» από την άλλη έγραφε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές: «Ναυάγιο Μητσοτάκη. Βέρτιγκο από την εξαφάνιση των μεγάλων δημοσκοπικών διαφορών, επιστροφή στο 3,5%».

Γραμμή Βερναρδάκη

Δεν επρόκειτο για «άδολα» fake news ή για διακαή πόθο των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για πληροφόρηση που έπαιρναν από δικές τους μετρήσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν παντελώς λανθασμένες. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ των δημοσκόπων που έχουν τα επιτελεία των κομμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν ο παλαιός δημοσκόπος, νυν υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος «βομβάρδιζε» με στοιχεία από κρυφές και φανερές μετρήσεις. Ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό, «τάιζε» τα troll των υπογείων με νούμερα που έδειχναν κυριαρχία ΣΥΡΙΖΑ, μοίραζε ποσοστά σε φιλικές εφημερίδες και άλλα μέσα.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της εταιρείας Vox Pop, η οποία έχει αποδειχθεί ότι στήθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ από φοιτητή του κ. Βερναρδάκη με πενιχρό μετοχικό κεφάλαιο και ασαφείς μεθόδους καταγραφής της κοινής γνώμης.

Η εταιρεία αυτή, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, έδωσε στη «Νέα Σελίδα» έρευνα που έδειχνε κλείσιμο της ψαλίδας στο 1,2%, το χαμηλότερο που είχε καταγραφεί μέχρι τότε. Εδινε στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα 32%, δηλαδή εννέα μονάδες πάνω από αυτές που τελικά πήρε. Οσο κι αν ήταν διακαής πόθος για να γίνουν ντέρμπι οι εκλογές, τόσο λανθασμένες μετρήσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν λίγες ώρες πριν από τις εκλογές.

Στην απέναντι όχθη, στο στρατόπεδο της Πειραιώς, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμβουλος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Κι αυτός πολύ γνωστός δημοσκόπος στο παρελθόν, έδινε τις δικές του μετρήσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά δεν έκανε διαρροές για τα αποτελέσματα.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, που βγαίνουν στο φως λένε ότι λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές είχε μιλήσει με κορυφαίο παράγοντα της χώρας. Οταν αυτός τον ρώτησε τι θα βγάλει η κάλπη ο κ. Θεοδωρικάκος του είπε με σιγουριά «10 μονάδες», όταν όλοι έδιναν κλείσιμο της ψαλίδας ή ακόμη και θρίλερ για τον νικητή.

Τελικά επιβεβαιώθηκαν

Το συμπέρασμα από τις περισσότερες δημοσκοπήσεις των μεγάλων, πιστοποιημένων εταιρειών, ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κέρδιζε τις εκλογές και με διαφορά πάνω από έξι μονάδες. Στις 18 Μαΐου, «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευαν δημοσκόπηση της MRB η οποία έδειχνε διαφορά 6,5 μονάδων.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ είχε ποσοστό 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,5%, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», έδινε διαφορά 6,7 μονάδες και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 23 Μαΐου από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του Σκάι, η διαφορά ήταν στο 7%. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε το 31% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24%, ενώ τρίτο κόμμα ερχόταν το Κίνημα Αλλαγής με 7%.

Επίσης, η Rass είχε υπολογίσει τη διαφορά στις 8,5 μονάδες ενώ η Marc για το «Πρώτο Θέμα» έδινε διαφορά 7,5 μονάδων (30,6% – 23,1%).

Εντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει μια πρόβλεψη του δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή της opinion poll ο οποίος είχε πει ότι η ΝΔ θα περάσει το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%. Ακόμη, η Alco έδινε στις αρχές Μαΐου διαφορά 5,9%, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 25,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,4% σε μια όχι και τόσο πετυχημένη πρόβλεψη.

Οι αποτυχημένες μετρήσεις ξεκίνησαν όταν δόθηκε η «γραμμή» από το Μαξίμου.

Η γνωστή Vox Pop έδινε στις 12 Μαΐου διαφορά 2,5 μονάδων, που λίγες ημέρες μετά έγινε 1,2. Αλλά και η Καπα Research, τρεις μέρες πριν από τις κάλπες έδινε διαφορά 3,4 μονάδων κι έγινε πρωτοσέλιδο στο «Εθνος». Η έρευνα της εταιρείας που ανέλαβε το exit poll της ΕΡΤ, έδινε στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 27,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ το 24,4%.

Οσο για τα exit poll; Στην ΕΡΤ, μόλις έκλεισαν οι κάλπες έδιναν στη ΝΔ 30,5% έως 33,5% και στον ΣΥΡΙΖΑ από 25,5 έως 28,5%.

Το exit poll για λογαριασμό του One Channel έδινε για τη ΝΔ 32,5% – 34,5% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 24% – 26%.