Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος του ιταλικού προϋπολογισμού τάχθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απευθύνοντας έκκληση για την έναρξη «διαλόγου» με τη Ρώμη.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «FranceInter», γνωστοποίησε ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα κάνει προτάσεις την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με την επίλυση του ζητήματος με την Ιταλία κι αναφορικά με το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Επανέλαβε δε, ότι προτιμάει τον διάλογο έναντι των κυρώσεων, παρότι υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

«Την προηγούμενη πενταετία δεν τιμώρησα κανέναν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε:

«Εάν δεν σέβονται καθόλου τους κανόνες, θα είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι επίσης, συνιδιοκτησία και υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από τον καθένα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Για την ώρα, το σύνθημά μου είναι: διάλογος, διάλογος, διάλογος».

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών είχαν εκτροχιαστεί το φθινόπωρο του 2018, λόγω του υψηλού ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019.

Οι δύο πλευρές είχαν αποφύγει την ολική σύγκρουση στο «παρά πέντε», μεταθέτοντας για τους επόμενους μήνες την επίλυση του προβλήματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Κομισιόν είχε τοποθετήσει στο «τραπέζι» και την επιλογή της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Ιταλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters