Ο μήνας του Ραμαζανιού, που τελειώνει στις 4 Ιουνίου, έφερε περισσότερα δεινά στη μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας, τους Ουιγούρους, που βρίσκονται υπό τρομερή πίεση από το Πεκίνο. Οι κινεζικές αρχές αναγκάζουν Ουιγούρους να φάνε και να πιουν πριν από τη δύση του ηλίου, κατά παράβαση των κανόνων του Ραμαζανιού, και τους απειλούν με αντίποινα αν δεν υπακούσουν.

«Αποτελεί προσβολή στην αξιοπρέπειά μας» είπε στην «Washington Post» ο Ντολκούν Ισα, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων που εδρεύει στο Μόναχο. Πρόσθεσε ότι τα εστιατόρια που ανήκουν σε μουσουλμάνους στην επαρχία Ξιντζιάνγκ της Δυτικής Κίνας, όπου ζουν οι Ουιγούροι, αναγκάζονται να λειτουργούν στη διάρκεια της ημέρας και οι Ουιγούροι που δουλεύουν σε κινεζικούς χώρους εργασίας εξαναγκάζονται να φάνε και να πιουν στο μεσημεριανό διάλειμμα.

Στη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, που εφέτος ξεκίνησε στις 6 Μαΐου, οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν και δεν τρώνε τίποτε από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου.

Οι μουσουλμανικές χώρες όμως παραμένουν σιωπηλές παρά τις πολυάριθμες καταγγελίες για τη συμπεριφορά των κινεζικών αρχών προς τους Ουιγούρους, προφανώς για να μην εξοργίσουν το Πεκίνο. Τον τόνο στον μουσουλμανικό κόσμο τον δίνει κυρίως η Σαουδική Αραβία, που έχει μεγάλο οικονομικό και θρησκευτικό βάρος – και της οποίας το πετρέλαιο τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Κίνας.

Σε τηλεφώνημά του προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ μέσα στον Μάιο, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το Ριάντ «είναι πρόθυμο να ενισχύσει τις συναλλαγές με την Κίνα σε όλα τα επίπεδα». Ο γιος του και διάδοχος του βασιλείου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, φάνηκε να εγκρίνει τη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο όταν επισκέφθηκε την Κίνα μέσα στο 2019. «Σεβόμαστε και υποστηρίζουμε τα δικαίωμα της Κίνας να παίρνει μέτρα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού για να διασφαλίζει την εθνική ασφάλεια» δήλωσε.

Ως και 3 εκατομμύρια Ουιγούροι είναι φυλακισμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ξιντζιάνγκ. Η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αποτελούν κέντρα «επαγγελματικής κατάρτισης» με στόχο να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Οι Ουιγούροι, οι δυτικές κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι πρόκειται για συστηματική προσπάθεια καταπίεσης και «αποϊσλαμοποίησης» της ουιγουρικής μειονότητας.

Οι άνδρες εξαναγκάζονται να ξυρίζουν τα γένια τους και στις γυναίκες απαγορεύεται να φορούν μαντίλα, τζαμιά καταστρέφονται, ολόκληρες πόλεις βρίσκονται υπό 24ωρη ηλεκτρονική παρακολούθηση με κάμερες και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Οι παρενοχλήσεις σχετικά με το Ραμαζάνι αυξήθηκαν εφέτος.

Το τελευταίο εξάμηνο το Πεκίνο διεξήγαγε μια αμείλικτη εκστρατεία για να καταπνίξει κάθε κριτική από τις μουσουλμανικές χώρες. Επικεντρώθηκε στα 57 μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και σήμερα πολλά από αυτά θεωρούν τις ενέργειες της Κίνας ζήτημα εθνικής ασφαλείας.

Η Κίνα βασίστηκε κυρίως στη Σαουδική Αραβία και τον κυριότερό της σύμμαχο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ποντάροντας στο ότι οι δύο αυτές χώρες θα βοηθήσουν να πάνε με το μέρος της και άλλα μουσουλμανικά κράτη.

Μεγάλα μουσουλμανικά κράτη, όπως το Πακιστάν, το Ιράν και η Αίγυπτος, δεν έχουν κάνει κουβέντα για τους Ουιγούρους. Απλώς η σιωπή της Σαουδικής Αραβίας είναι πιο εντυπωσιακή δεδομένης της θέσης της ως φύλακα των ιερών πόλεων του Ισλάμ, της Μέκκας και της Μεδίνας.

«Πολλές μουσουλμανικές χώρες τρέφουν ανησυχίες για τους Ουιγούρους αλλά φοβούνται να βγουν μπροστά» και να θέσουν σε κίνδυνο πιθανές κινεζικές επενδύσεις στο έδαφός τους, είπε στην «Washington Post» διπλωμάτης μιας από αυτές τις χώρες που υπηρετεί στο Πεκίνο.

Η Κίνα δαπανά 200 δισ. δολάρια σε 60 χώρες μέσω του παγκόσμιου προγράμματος κατασκευής υποδομών «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Κινέζοι κατασκευάζουν σιδηροδρομικές γραμμές στη Μαλαισία, τρένο υψηλής ταχύτητας στο Ιράν και λιμάνια και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στην Ινδονησία.

Η στρατηγική αυτή λειτουργεί. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν έχει ισχυριστεί δύο φορές σε συνεντεύξεις του ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την κατάσταση των μουσουλμάνων στην Κίνα. Στην Ινδονησία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν θα επέμβει» στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Κίνας.

Υστερα από χρόνια σιωπής, η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε τον Φεβρουάριο «τα βασανιστήρια και την πλύση εγκεφάλου» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ουιγούρων, που έχουν κοινή καταγωγή με τους Τούρκους. Το Πεκίνο εξοργίστηκε.

Η Σαουδική Αραβία δεν χρειάζεται τα κινεζικά χρήματα για να κατασκευάσει υποδομές αλλά χρειάζεται την κινεζική αγορά για το πετρέλαιο. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σαουδαραβικού πετρελαίου.

Το Ριάντ εκτίμησε τη σιωπή της Κίνας για την υπόθεση Τζαμάλ Κασόγκι, του σαουδάραβα δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ όλες οι άλλες μεγάλες δυνάμεις την καταδίκασαν έντονα. Σήμερα, το Ριάντ ανταποδίδει παραμένοντας σιωπηλό για τους Ουιγούρους.