Ηταν το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της παρούσης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα και συνέβησαν ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία θα σας μεταφέρω, αφού απαγορεύτηκε στις κάμερες να τραβήξουν πλάνα από την ομιλία του Πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα ήταν ένα κλειστό Υπουργικό Συμβούλιο που άρχισε με καθυστέρηση. Μία ώρα προτού αφιχθεί ο κ. Τσίπρας, κατέφθασε στην αίθουσα του Υπουργικού ένα… τρόλεϊ γεμάτο σαντουιτσάκια (μπόμπες), τεσσάρων ειδών τοστάκια, κέικ, καφέδες (φίλτρου), τσάι, εμφιαλωμένο νερό, πορτοκαλάδες και κουτάκια γάλα. Ο σερβιτόρος που το μετέφερε ήταν ο ίδιος ο οποίος σέρβιρε και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, το 2015, που έκανε ο Τσίπρας: «Τότε τους έφερα μόνον νεράκι, ενώ σήμερα τοστάκια και μπόμπες και καφέδες» έλεγε.

***

Να μην ξεχάσω τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και στον περίβολο της Βουλής (με τα ΜΑΤ) και εντός του Κοινοβουλίου με την «Ιριδα», τη χαριτωμένη άσπρη σκυλίτσα (ένα πανέμορφο Λαμπραντόρ) να μυρίζει τους πάντες προκειμένου να ανακαλύψει εκρηκτικά. Στις εισόδους της Βουλής υπήρχε έλεγχος για βόμβες με ειδικούς καθρέπτες.

***

Στο προαύλιο οι υπουργοί και υφυπουργοί του κ. Τσίπρα είχαν παρκάρει τα πολυτελή υπουργικά αυτοκίνητα (Audi, ΒΜW, Mercedes και τζιπ), τα οποία θα πρέπει να αποχωριστούν στις 8 Ιουλίου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί. Ο μόνος που δεν προσήλθε με υπουργικό αυτοκίνητο ήταν ο Παύλος Πολάκης, που χρησιμοποίησε τη μηχανή του. Αλλά μη νομίζετε ότι δεν έχει αστυνομική συνοδεία. Πίσω του ακριβώς ακολουθούσαν δύο μοτοσικλετιστές με πολιτικά της Ασφάλειας.

***

Οι υπουργοί δεν είχαν όρεξη για κουβέντα. Αν εξαιρέσει κανείς τους Γ. Σταθάκη και Π. Πολάκη, που πήγαν πρώτα στο καφενείο της Βουλής για να καπνίσουν, οι υπόλοιποι πήγαν κατευθείαν στην αίθουσα του Υπουργικού. Πρώτη κατέφθασε η Κατερίνα Παπακώστα που μπήκε μοιράζοντας μεν καλημέρες, πλην όμως τρέχοντας μήπως και τη σταματήσει κανείς και τη ρωτήσει για το πολιτικό της μέλλον. Εντύπωση έκανε η εμφάνιση του Τέρενς Κουίκ. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή έξω από την αίθουσα τον υποδέχθηκε μία κυρία της γραμματείας που του είπε: «Καλώς ήρθατε»! Τι εννοούσε άραγε; Καλώς ήρθατε στο Υπουργικό; Ή μήπως καλώς ήρθατε στην Ελλάδα; Ή καλώς ήρθατε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ;. Γιατί κάτι πήρε το αφτί μου ότι ο κ. Κουίκ το συζητεί.

***

Ηταν εκεί και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (των πρώην ΑΝΕΛ), η οποία έλεγε πως έκλεισε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία. Κάποια στιγμή βγαίνει έξω από την αίθουσα για να καπνίσει ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Ηταν ντυμένος στα μαύρα (χωρίς γραβάτα) και έλεγε πως ήταν λάθος της ΝΔ που δεν θέλησε συναίνεση για το θέμα της νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Είπε ότι τον απασχολεί η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την έννοια τι θα κάνει την 1η Ιουλίου ο Πρ. Παυλόπουλος, εάν δηλαδή υπογράψει ή όχι την απόφαση για τη νέα δικαστική ηγεσία. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, όπως έλεγε, δεν πρόκειται στο μέλλον να πολιτευθεί ξανά, θέλει να χαρεί τη ζωή του, να είναι παρατηρητής των γεγονότων, ακόμη και εάν του προτείνει ο κ. Τσίπρας μια θέση στο Επικρατείας.

***

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση να μη συναινέσουν στις επιλογές των προσώπων. Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν νομιμοποιείται ηθικά να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη λίγο προτού στηθούν κάλπες για εθνικές εκλογές.

***

Τι άλλο έμαθα στο Υπουργικό; Οτι την Τρίτη η Βουλή θα λειτουργήσει για δύο ή το πολύ τρία νομοσχέδια. Θα είναι «αναίμακτα» νομοσχέδια, αλλά θα συμπληρώνονται με πλήθος τροπολογιών, τα τελευταία ρουσφέτια που θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο ρουσφέτι

Ως «το τελευταίο ρουσφέτι του ΣΥΡΙΖΑ στην εγχώρια διαπλοκή» μου περιγράφουν πάντως τους αναθεωρημένους Κώδικες Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας φίλοι νομικοί που μου μεταφέρουν απόψεις σοβαρών εισαγγελικών λειτουργών. Η ΝΔ, όπως και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ζητούν να υπάρξει αναθεώρηση στους Κώδικες, πλην όμως θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συναίνεση. Ο κ. Τραγάκης, για παράδειγμα, έλεγε ότι η ΝΔ δεν είδε ακόμη το σύνολο των αναθεωρήσεων, συνεπώς δεν ξέρει τι στάση θα κρατήσει.

***

Ο πρώην γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν τεθούν σε ισχύ οι νέοι Κώδικες Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας «θα διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει έως τότε όρθιο, μετά τον νόμο Παρασκευόπουλου». Απλώς σας μεταφέρω τις ενστάσεις.

Ο περιζήτητος Παύλος Γερουλάνος

Σε περιζήτητο πρόσωπο μαθαίνω πως αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Παύλος Γερουλάνος. Συναντήθηκε με τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Νάσο Ηλιόπουλο που, όπως είναι φυσικό, ζήτησαν τη στήριξή του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η γραμμή του κ. Γερουλάνου ήταν ότι οι ψηφοφόροι του είναι πολίτες οι οποίοι θα αποφασίσουν για την επιλογή τους. Η συνάντηση, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτή του Σαββάτου με τη Φώφη Γεννηματά με θέμα την παρουσία του κ. Γερουλάνου στα  ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής μετά την πετυχημένη παρουσία του στην εκλογική μάχη για τον Δήμο της Αθήνας. Πάντως μη βιάζεστε να βάλετε στοίχημα ότι θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Υπάρχει και η σκέψη της Κεφαλλονιάς, αλλά και άλλοι τρόποι για να «βάλει πλάτη στις εκλογές ο Παύλος».