Σημάδια ψυχολογικού βασανισμού εμφανίζει ο Τζούλιαν Ασάνζ, όπως υποστηρίζει εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών που τον επισκέφτηκε στη φυλακή.

Ο Νιλς Μέλζερ, ο οποίος αναμένεται να προτείνει να μην εγκριθεί η έκδοση του «Mr. Wikileaks» στις ΗΠΑ, θα παρουσιάσει τα ευρήματά του στην βρετανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται από τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» έρχονται μετά από τις δηλώσεις των δικηγόρων του Ασάνζ για την κατάσταση της υγείας του.

Οι συνήγοροί του δήλωσαν πως ήταν τόσο αδύναμος που δεν μπορούσε καν να «παρουσιαστεί» στο δικαστήριο μέσω video link.

Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής Belmarsh, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή παραβίασε τους όρους της εγγύησής του. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να καθίσουν τον Ασάνζ στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαρροή μυστικών εγγράφων που αποκάλυψαν τα ονόματα πληροφοριοδοτών του αμερικανικού στρατού και διπλωματών.

Μετά από τη συνάντησή του με τον Ασάνζ και την εξέταση του κρατούμενου από ιατρικό προσωπικό, ο Μέλζερ αναμένεται να εκφράσει φόβους για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αυστραλού κρατούμενου.

«Υπάρχουν σωματικά προβλήματα αλλά αυτά αντιμετωπίζονται από το προσωπικό του νοσοκομείου των φυλακών και δεν υπήρχε τίποτα επείγον ή επικίνδυνο» είπε ο Μέλζερ, και συνέχισε: «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η ψυχολογική πτυχή του ζητήματος, το συνεχές άγχος του. Αισθανόταν πως απειλείται από όλους. Καταλάβαινε ποιος ήταν ο ρόλος μου αλλά ήταν ταραγμένος και βυθισμένος στις σκέψεις του. Ήταν πολύ δύσκολο να κάνεις μια δομημένη κουβέντα μαζί του».