Αρειος Πάγος: Δύο γυναίκες στην κορυφή της Δικαιοσύνης

Τα βιογραφικά της Ειρήνης Καλού και Δήμητρας Κοκοτίνη

Από τον δικαστικό κλάδο και μάλιστα από την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου προέρχονται και οι δύο γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί, που επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη θα διαδεχθεί τη νυν εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική  λειτουργός και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη – ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Για τη θέση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε συγκεντρώσει  15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κυρία Κοκοτίνη   γεννήθηκε το 1954, στο παρελθόν είχε εκλεγεί με τη ψήφο των συναδέλφων της στη διοίκηση του Εφετείου της Αθήνας, ενώ πριν από λίγες μέρες  ήταν πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk