Η μεγάλη ήττα τού ΣΥΡΙΖΑ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάγκασε τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν οδηγούσε την χώρα σε εκλογές, θα σήμαινε ότι περιφρονεί την θέληση του λαού, όπως εκφράστηκε στην κάλπη, όμως ο ισχυρότερος λόγος ήταν η βέβαιη κατάρρευση του ΣΎΡΙΖΑ, αν έκανε τις εκλογές τον Οκτώβρη.

Μια πρώτη εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων καταδεικνύει, ότι:

Η ΝΔ είναι ο νικητής των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ ο ηττημένος.

Το Κίνημα Αλλαγής έφθασε στο άνω όριο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για ένα θετικό αγώνα και ένα πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών.

Υπήρξαν σημαντικές ανακατατάξεις στο χώρο της ακροδεξιάς και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προέκταση του νέου κύκλου της κρίσης.

Η μεγάλη ηττημένη είναι η Χρυσή Αυγή και αυτό είναι από τα ιδιαίτερα θετικά των εκλογών.

Τέλος, τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων, δημιουργήματα τής κρίσης, φαίνεται να κλείνουν τον κοινοβουλευτικό και ίσως και τον πολιτικό τους βίο.

Η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποτέλεσμα της καταδίκης της κυβέρνησης για αυτά που είπε στις εκλογές του 2015 και αυτά που έκανε στην συνέχεια, γιαυτό δεν πρέπει η ΝΔ να κάνει το λάθος και να πιστέψει ότι η μεγάλη διαφορά είναι αποτέλεσμα του προγράμματός της.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι δύσκολες και πολύ περισσότερο η πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.

Όλα δείχνουν, ότι η προεκλογική περίοδος πού άνοιξε, θα είναι πολύ σκληρή, και ίσως ζήσουμε στιγμές από την τελευταία λασπομαχία στην Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τις αλήθειες και την προγραμματική συζήτηση, όπως έδειξε η προεκλογική πρακτική τους.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πιεσθεί ακόμη περισσότερο από την πόλωση και τις διχαστικές πρακτικές τους.

Η απάντηση μας πρέπει να είναι η αποκάλυψη της αλήθειας για τα αίτια της κρίσης και τα συνεχιζόμενα αδιέξοδα από την ακολουθούμενη πολιτική και η θετική πολιτική και προγραμματική μας πρόταση, για τις νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.

Μόνο έτσι θα αποκαλύψουμε, ότι το δίλλημα Μητσοτάκης, ή Τσίπρας, είναι στενά κομματικό και όποια επιλογή και να γίνει δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα πολύπλοκα προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση, γιατί οι αποσπασματικές επιλογές τους, την συντηρούν.

Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις δεν θα έρθουν με τις οριακές φορολογικές μειώσεις που προτείνουν και τα δύο κόμματα, ούτε η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή θα εξασφαλιστούν και θα έχουν διάρκεια με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις εργασίας των φορέων του δημοσίου και επιδόματα πολιτικής ομηρίας.

Αντιθέτως θα έρθουν, αν εφαρμοστεί ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για την απελευθέρωση της οικονομίας από οικονομικά καρτέλ και επαγγελματικές συντεχνίες, την ριζική αλλαγή του κράτους και των σχέσεών του με τους πολίτες και την οικονομία, και μια δικαιοσύνη με ταχύτητα και αξιοπιστία.

Αυτά έχει ανάγκη η χώρα, η οικονομία και η καθημαγμένη κοινωνία, ιδιαίτερα οι νέοι και πιο αδύναμοι πολίτες.

*Ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, είναι συντονιστής της Πρωτοβουλίας για τη Νέα Σοσιαλδημοκρατία και πρώην υφυπουργός Υποδομών του ΠαΣοΚ.