Ηπια πτώση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ανησυχούν για την εξέλιξη στον εμπορικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ.

Οι επενδυτές προχωρούν σε ήπια κατοχύρωση κερδών μετά το μετεκλογικό ράλι που έχει οδηγήσει σε κέρδη της τάξεως του 12%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:00, διαμορφώνεται στις 813,65 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,58%.

Αρχικά υποχώρησε έως τις 807,00 μονάδες (-1,38%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,95 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,10%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ(+7,75%), της ΑΔΜΗΕ(+3,67%) και της Σαράντης(+1,06%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές Eurobank(-2,41%), της Alpha Bank(-1,69%) , της Πειραιώς(-1,57%) και της Viohalco(-1,47%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου(+1,12%) και των Πρώτων Υλών(+0,72%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών(-1,49%) και του Πετρελαίου(-0,90%).

Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 30 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αλουμύλ+12,16% και ΔΕΗ+&,75%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΕΛΤΕ Χ. ‘Ανεμος-3,49% και Ιατρικό -2,41%.

Σε χαμηλό τριμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τριών μηνών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών, λόγω των αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen και Fiat Chrysler αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε ένα νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς δεσμεύθηκε ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι όλα τα μεξικανικά προϊόντα θα υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 5% από τις 10 Ιουνίου έως ότου σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε μια εποχή όπου οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για την απειλή ύφεσης.

Τα χειρότερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα επιδείνωσαν το κλίμα, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε πτώση 0,9% στις 10:08 ώρα Ελλάδας.

Όλοι οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε πτώση 1,3% σε χαμηλό διμήνου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των εταιριών αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 2,7%, λόγω της βουτιάς κατά 3% των Volkswagen και Fiat Chrysler, που έχουν σημαντική έκθεση στο Μεξικό.

Οι ισπανικές τράπεζες Santander, Sabadell και Bilbao, που έχουν όλες σημαντική παρουσία στο Μεξικό, κατέγραψαν πτώση μεταξύ 3,6% και 1,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ