Απερρίφθη από το σουηδικό δικαστήριο το αίτημα για αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης επί της απόφασης  για ερήμην κράτηση Τζούλιαν Ασάνζ. Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks για βιασμό. Ο Σουηδός εισαγγελέας, επικεφαλής της επίμαχης έρευνας, υπέβαλε νωρίτερα τον Μάιο αίτημα για  κράτηση του Ασάνζ, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση στις 3 Ιουνίου.

Ο Σουηδός δικηγόρος του Ασάνζ Περ Σάμουελσον δήλωσε στο Reuters ότι επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή τον πελάτη του στη φυλακή Μπέλμαρς και στη συνέχεια ζήτησε την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας στο δικαστήριο. «Ένας από τους λόγους είναι ότι η κατάσταση της υγείας του Ασάνζ την Παρασκευή ήταν τέτοια που δεν ήταν δυνατό να έχω μια κανονική συζήτηση μαζί του», εξήγησε. «Δήλωσα ότι θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι να έχω χρόνο να συναντηθώ μαζί του ξανά και να συζητήσω τα θέματα με ηρεμία. Δεν πρότεινα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και ζήτησα να αναβληθεί μέχρις ότου να είναι όλα έτοιμα, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να μην γίνει αυτό», συνέχισε ο Σάμουελσον.

Οι σουηδικές αρχές άνοιξαν ξανά την έρευνα που αφοράς στις κατηγορίες κατά του Ασάνζ για βιασμό. Η έρευνα είχε ξεκινήσει το 2010, όμως εγκαταλείφθηκε το 2017 αφού ο ιδρυτής του WikiLeaks αναζήτησε καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία τον προηγούμενο μήνα, επτά χρόνια μετά, αφού οι αρχές του Ισημερινού ήραν την ασυλία που του είχαν προσφέρει. Πλέον εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του.

Αν γίνει δεκτό το αίτημα του σουηδικού δικαστηρίου για κράτηση του Ασάνζ, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του και θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοσή του στη Σουηδία. Την έκδοση του Ασάνζ έχουν ζητήσει και οι αμερικανικές αρχές, μετά την απαγγελία επιπλέον 17 κατηγοριών εναντίον του για κατασκοπεί. Τα βρετανικά δικαστήρια θα αποφασίσουν ποιο αίτημα έκδοσης προηγείται, με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών να έχει τον τελευταίο λόγο.

Στο μεταξύ τα WikiLeaks εξέδωσαν χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι ο Ασάνζ μεταφέρθηκε στην νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής Μπέλμαρς, εκφράζοντας «σοβαρή του ανησυχία» για την κατάσταση της υγείας του. «Η υγεία του Ασάνζ είχε επιδεινωθεί σημαντικά έπειτα από επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, υπό συνθήκες που αντίκεινται στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε το WikiLeaks. «Στη διάρκεια των επτά εβδομάδων που κρατείται στη Μπέλμαρς η υγεία του συνεχίζει να επιδεινώνεται και έχει χάσει πάρα πολύ βάρος. Η απόφαση των αρχών των φυλακών να τον μετακινήσουν στη νοσοκομειακή πτέρυγα μιλά από μόνη της», σημειώνουν τα Wikileaks.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ