Την ώρα που στις ευρωεκλογές τα οικολογικά κόμματα αύξησαν τη δύναμή τους από 17 σε 69 έδρες έχοντας μεγάλη απήχηση στους νέους ψηφοφόρους, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύει νέα επίθεση εναντίον του κλίματος. Αφού κατήργησε περιβαλλοντικούς κανονισμούς και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ο αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να καταργήσει τους ομοσπονδιακούς νόμους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εισήγαγε ο Μπαράκ Ομπάμα, να εντείνει τις προσπάθειες για να επιβάλει τις απόψεις του και σε άλλα κράτη και, το χειρότερο, να υπονομεύσει την ίδια την επιστήμη για το κλίμα. Η επίθεση στην επιστήμη πραγματοποιείται από όλη την κυβέρνηση. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο διορισμένος από τον Λευκό Οίκο διευθυντής του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ, Τζέιμς Ράιλι, πρώην αστροναύτης και γεωλόγος πετρελαίου, ο οποίος διέταξε οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να φθάνουν ως το 2040 αντί ως το τέλος του αιώνα, όπως γινόταν ως σήμερα στις ΗΠΑ και συνεχίζει να γίνεται παντού στον κόσμο.

Παραπλανητική εικόνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό θα δίνει μια παραπλανητική εικόνα γιατί οι σοβαρότερες επιπτώσεις από τις σημερινές εκπομπές αερίων θα φανούν μετά το 2040. Τα μοντέλα δείχνουν ότι ο πλανήτης θα θερμαίνεται με τον ίδιο ρυθμό ως περίπου το 2050 αλλά μετά, ως το τέλος του αιώνα, ο ρυθμός της θέρμανσης διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κυριότερος στόχος της κυβέρνησης είναι η Εθνική Εκτίμηση για το Κλίμα που εκδίδει μια διυπουργική ομάδα δράσης κάθε τέσσερα χρόνια από το 2000 και μετά. Η πιο πρόσφατη αναφέρει ότι αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα, η γη μπορεί να θερμανθεί ως και κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές: αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πιο καταστροφικές καταιγίδες και ξηρασίες, κατεστραμμένες σοδειές.

Οι εργασίες για τη νέα έκθεση, που θα δοθεί στη δημοσιότητα το 2021 ή το 2022, έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλλά στο εξής οι προβολές των χειρότερων σεναρίων δεν θα περιλαμβάνονται αυτομάτως στην Εθνική Εκθεση για το Κλίμα, ούτε σε άλλες επιστημονικές εκθέσεις της κυβέρνησης.

«Βλέπουμε μια κραυγαλέα προσπάθεια να πολιτικοποιηθεί η επιστήμη – να στραφεί η επιστήμη σε μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί την πολιτική τους. Θυμίζει Σοβιετική Ενωση» είπε στους «New York Times» ο Φίλιπ Ντάφι, πρόεδρος του Woods Hole Research Center και μέλος της επιτροπής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών που εξέτασε την τελευταία Εθνική Εκτίμηση για το Κλίμα της κυβέρνησης.

Της προσπάθειας του Λευκού Οίκου να ακυρώσει τα συμπεράσματα για το κλίμα, τα οποία έχουν ευρεία επιστημονική υποστήριξη παγκοσμίως, ηγείται ένας 79χρονος φυσικός, ο Γουίλιαμ Χάπερ, που είχε μια σεβαστή καριέρα στο Πρίνστον αλλά τα τελευταία χρόνια αμφισβητεί ότι η ανθρώπινη δράση επιδρά στο κλίμα και υπερασπίζεται τις αρετές του διοξειδίου του άνθρακα – ενίοτε σε υπερβολικό βαθμό.

«Η δαιμονοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι σαν τη δαιμονοποίηση των Εβραίων επί Χίτλερ» είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο Χάπερ ο οποίος υπηρετεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC). Ο Χάπερ προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής που έχει την υποστήριξη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, ο οποίος έφερε τον Χάπερ στο NSC. Ο Χάπερ και ο Μπόλτον υποστηρίζονται οικονομικά από τον Ρόμπερτ Μέρσερ, τον ακροδεξιό δισεκατομμυριούχο που χρηματοδοτεί προσπάθειες για να αμφισβητηθεί η επιστήμη του κλίματος.

Ο «ιερός πόλεμος»

Οι επιστήμονες του κλίματος απορρίπτουν τον Χάπερ και αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπως ο Λάρι Κάντλοου, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου για την οικονομία, παροτρύνουν τον Τραμπ να μην υιοθετήσει τις προτάσεις του Χάπερ επειδή θα εκληφθούν ως επίθεση του Λευκού Οίκου στην επιστήμη. Ακόμη και ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον, πρώην υπεύθυνος στρατηγικής του Λευκού Οίκου, θεωρεί τον Χάπερ τον «χειρότερο εφιάλτη του κλίματος» και συστήνει στον πρόεδρο «να μην ξεκινήσει τον ιερό πόλεμο» πριν από το 2020 αλλά να περιμένει πρώτα να κερδίσει τις εκλογές και να τον διεξαγάγει στη δεύτερη θητεία του.

Αλλά ο Τραμπ παραμένει αμετάπειστος και ο Χάπερ είναι αισιόδοξος ότι θα δημιουργηθεί η επιτροπή που προτείνει. Οι απόψεις του προέδρου επηρεάζονται από φίλους του και χρηματοδότες, όπως ο Καρλ Αϊκαν, επενδυτής από τη Νέα Υόρκη που έχει διυλιστήρια, και ο Χάρολντ Χαμ, μεγιστάνας του πετρελαίου – αμφότεροι πιέζουν τον Τραμπ να καταργήσει τους κανονισμούς στον ενεργειακό τομέα.

Ο Μπόλτον έχει δώσει εντολή στο NSC να μην υπάρχει καμία αναφορά στη θέρμανση του πλανήτη στις ομιλίες των αξιωματούχων και στις επίσημες ανακοινώσεις. Αλλά όλα αυτά ωχριούν μπροστά στην αλλαγή της μεθοδολογίας των επιστημονικών εκθέσεων που επιχειρεί ο Τραμπ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν αφαιρεθεί κάθε αναφορά στις επιπτώσεις της μόλυνσης από το διοξείδιο του άνθρακα μετά το 2040, οι εκθέσεις του Γεωλογικού Παρατηρητηρίου θα παρουσιάζουν μια ελλιπή και ψευδώς αισιόδοξη εικόνα των επιπτώσεων της χρήσης άνθρακα, πετρελαίου και βενζίνης.