Το ενδεχόμενο να αναπτύξει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της εξετάζει η Τουρκία, κοντά στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη.

Τα S400, που αναμένεται να παραδοθούν εντός βδομάδων, θα έδιναν σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου «υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων» όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να συζητήσουν τους πυραύλους κατά τη διάσκεψη κορυφής της G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα εάν προχωρήσει στη συμφωνία πυραύλων, ανησυχώντας ότι η προσθήκη ρωσικού υλικού στο στρατό της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες να ξεκινήσουν οι υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κύπρος ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη «κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

«Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Mehmet Seyfettin Erol, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου ANKASAM με έδρα την Άγκυρα .

«Αισθάνεται όλο και περισσότερη απειλή στη Μεσόγειο από την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο», καταλήγει το δημοσίευμα.