Eurobank: Με στήριξη από το εξωτερικό κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Eurobank: Με στήριξη από το εξωτερικό κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ σημείωσε η Eurobank σε επίπεδο ομίλου στο α΄ τρίμηνο του 2019, στηριζόμενη στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της από τις δραστηριότητες του εξωτερικού.

Σε γραπτή του δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «η πλήρης υλοποίηση του επιταχυνόμενου σχεδίου μας για την εξυγίανση του ισολογισμού μας εντός των χρονοδιαγραμμάτων παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Η συγχώνευση με τη Grivalia, που αποτελεί το πρώτο ορόσημο στον οδικό μας χάρτη, ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς καμία καθυστέρηση. Με τη συγχώνευση ο συνολικός δείκτης CAD ανέρχεται στο 18,2%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στον κλάδο, και που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε ανακοινώσει».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Καραβίας έκανε γνωστό πως η τράπεζα έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (με την κωδική ονομασία Pillar) ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς και μη δεσμευτικές προσφορές για την πρώτη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαφόρων χαρτοφυλακίων ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ (με την κωδική ονομασία Cairo) και για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στην FPS, που είναι η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά.

«Επιπροσθέτως, ο οίκος DBRS, ανακοίνωσε προσωρινή αξιολόγηση για τις ομολογίες ανώτερης διαβάθμισης του χαρτοφυκαλίου Pillar, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συναλλαγή την πρώτη ελληνική συναλλαγή τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαθέτει δημόσια αξιολόγηση» συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος τηςEurobank.

Τόνισε δε πως «έχοντας εξασφαλίσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον κινούμαστε προς την επόμενη φάση, να λάβουμε δηλαδή δεσμευτικές προσφορές για το Cairo και την FPS εντός του Ιουλίου και να επιλέξουμε τον προτιμώμενο πλειοδότη και για τις τρεις συναλλαγές».

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας, σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα μας στο πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι υποστηρικτικά των προσπαθειών μας. Η Τράπεζα βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία κερδοφορίας, με προ – προβλέψεων κέρδη στα 205 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις».

Ο κ. Καραβίας κατέληξε αναφέροντας ότι «στηριζόμενοι στις επιδόσεις μας, είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλες τις πτυχές του σχεδίου μας εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε βάλει και να αποκαταστήσουμε όλους τους βασικούς δείκτες της Τράπεζας σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών, στο τέλος του 2021, σύμφωνα με το στόχο μας».

Όπως εξήγησε, «καθώς το σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού μας θα εκτελείται βάσει προγραμματισμού, θα επικεντρωνόμαστε σταδιακά ολοένα περισσότερο προς τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την αύξηση των χορηγήσεων, την ανάπτυξη εργασιών σε όλα τα πεδία που υποστηρίζουν τα έσοδα από προμήθειες και τον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους».

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου

Σε λειτουργικό επίπεδο, οι επιδόσεις της Τράπεζας ήταν θετικές το Α΄ τρίμηνο 2019, με τα καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο να διαμορφώνονται σε 27 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

– Tα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 343 εκατ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

– Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 2,7% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου 2018 και ανήλθαν σε 66 εκατ. ευρώ, λόγω υψηλότερων

εσόδων προμηθειών από τις εργασίες του Δικτύου καταστημάτων.

– Τα οργανικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 409 εκατ. ευρώ, έναντι 419 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2018., ενώ τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν σε 423 εκατ. ευρώ, από 452 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, κυρίως λόγω χαμηλότερων εσόδων από συναλλακτικές και λοιπές δραστηριότητες.

– Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,6% στον Όμιλο και 2,1% στην Ελλάδα έναντι του Α΄ τριμήνου 2018.

– Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση σε 191 εκατ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων κατά 12% σε 205 εκατ. ευρώ

– Ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE formation) ήταν αρνητικός κατά 115 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2019. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης έναντι του Δ΄ τριμήνου 2018 σε 36,7%.

Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2019 και η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 53,8%.

– Οι προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων μειώθηκαν κατά 1,5% έναντι του Α΄ τριμήνου 2018 σε 165 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν σε 182 μονάδες βάσης επί των μέσων χορηγήσεων.

– Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 7,6% σε ετήσια βάση και να ανέρχονται σε 36 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2019.

– Oι δείκτες CET1 και συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), pro-forma για τη συγχώνευση με τη Grivalia, διαμορφώθηκαν σε 15,7% και 18,2% αντίστοιχα, έναντι δεικτών CET1 OCR 10,25% και CAD OCR 13,75% για το 2019.

– Οι χορηγήσεις και οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν έναντι του Δ΄ τριμήνου 2018 κατά 54 εκατ. ευρώ και 340 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 91,7%, από 92,6% στο τέλος του 2018.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk