Περίμενα έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής να ακούσω τη δήλωση του μεγάλου ηττημένου των εκλογών Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Ηλπιζα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, να κάνει μια αυτοκριτική, να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθαρή νίκη του και να δώσει μια εξήγηση για τις σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά που είχε από τη ΝΔ. Αντ’ αυτών είδα έναν πρωθυπουργό που δεν μαθαίνει τίποτε από τα λάθη του…

nnn

Με τη γνωστή οίηση που τον διακρίνει, με ακροατήριο στην Κουμουνδούρου πίσω από τις κάμερες της ΕΡΤ το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο (απουσίαζε ο Νίκος Παππάς και ο Μανόλο Πετσίτης – που έπεφτε μέσα στις προβλέψεις), τη στενοχωρημένη (και κατά πολλούς κλαίουσα) σύντροφό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, τη σύζυγο του Αλέκου Φλαμπουράρη, επανέλαβε τα λάθη του. Εθεσε τα ίδια ακριβώς διλήμματα της προεκλογικής περιόδου που πριν από λίγες ώρες είχαν αποδοκιμάσει οι  ψηφοφόροι.

nnn

Ηταν ένα μνημείο ανορθολογισμού ο λόγος του. Και τώρα κινδυνεύει με διασυρμό. Ο μεν Μητσοτάκης ανεβαίνει με φόρα προς την εξουσία, ο δε Τσίπρας κατεβαίνει με… κατηφόρα προς τον διασυρμό. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία, δηλαδή συν πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις ευρωεκλογές. Σχεδόν εξανεμίστηκαν από τα δεξιά της ΝΔ κόμματα, όπως αυτά του Πάνου Καμμένου, του Γ. Καρατζαφέρη, και έμεινε μόνον το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αυτό που μοίραζε χειρόγραφα του Χριστού, το κόμμα των Ρώσων, όπως το αποκαλούν. Οσον αφορά τον κ. Τσίπρα, εκτιμάται ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα πέσουν περί τις πέντε μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να πέσουν κάτω από το 20%.

Οκτώ ευρωβουλευτές εκλέγει η ΝΔ

Θερμά δεκτός με χειροκροτήματα έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα στελέχη του κόμματος στην Πειραιώς. Στη συνεδρίαση των τομεαρχών ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας το στίγμα που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές: «Εχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι, όλα δείχνουν ότι εκλέγουμε 8 ευρωβουλευτές, η ΝΔ είναι το πιο ενισχυμένο κόμμα μέσα στο ΕΛΚ και το ΕΛΚ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η στρατηγική της ΝΔ απεδείχθη ορθή, αλλά και αποτελεσματική, καθώς, όπως τόνισε, «φάνηκε ότι μπορεί ένα κεντροδεξιό κόμμα να περιθωριοποιήσει την Ακροδεξιά και ταυτόχρονα να διευρυνθεί προς το Κέντρο».

Ποιος έδωσε… υπνοστεντόν
στον Αδωνι;

Οπως σας είπα, η συνεδρίαση των τομεαρχών ήταν διθυραμβική. Οι έπαινοι προς τον Μητσοτάκη ήταν από όλους συνεχείς, πλην ενός. Του… Αδωνη Γεωργιάδη: «Τι έχεις πάθει, μήπως σου δώσανε υπνοστεντόν και σε πήρε ο ύπνος;» του είπαν. Ο κ. Γεωργιάδης πετάχτηκε από τη θέση του και είπε: «Οχι, δεν πήρα υπνοστεντόν και συντάσσομαι με τη γραμμή σεμνά και ταπεινά για να μη διχάσουμε την κοινωνία». Και όλοι γέλασαν.

Θέση αντι-προέδρου
στο Ευρωκοινο-βούλιο

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις Βρυξέλλες, όπου η ΝΔ θα διεκδικήσει με τον κ. Μεϊμαράκη είτε την αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είτε μία από τις θέσεις αντιπροέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ποιος θα πάει στο Eurogroup;

Ας δούμε τώρα μερικά πρακτικά θέματα ως απόρροια της συντριπτικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ (και του Αλέξη Τσίπρα), αλλά και της νίκης της ΝΔ και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Πρώτα απ’ όλα ποιος θα είναι ο («τυχερός») υπουργός που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου. Μου λένε αναζητείται καθ’ ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά ότι θα εισπράξει αρκετές κίτρινες κάρτες λόγω των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης. Ηδη οι θεσμοί έχουν προειδοποιήσει για τις αλόγιστες αυτές παροχές, οι οποίες να σημειώσω δεν έφεραν κανένα… asset για τον κ. Τσίπρα. Αλλά ποιος θα πάει σε Eurogroup μεσούσης της προεκλογικής περιόδου; Προβλέπω ότι θα στείλουν τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος έτσι και αλλιώς εγκαταλείπει την πολιτική για ακαδημαϊκή καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες…

nnn

Το δεύτερο περίεργο είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Θα αρχίσουν με άλλη κυβέρνηση και θα ολοκληρωθούν με άλλη (η οποία μάλιστα στοχεύει στην αυτοδυναμία). Ενα τρίτο θέμα είναι ο διορισμός επιτρόπου στην ΕΕ. Κάπως χλωμό το βλέπω να κάνει αυτόν τον διορισμό ο κ. Τσίπρας. Θα τον κάνει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας χάνουν ένα δικό τους στέλεχος που θα μπορούσε να διεκδικήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν. Μου λένε ότι ήταν αρκετοί οι υποψήφιοι, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευ. Τσακαλώτος, Λούκα Κατσέλη και λοιποί που είδαν τις ελπίδες τους για την ασφαλή θέση του ευρωπαίου επιτρόπου να εξανεμίζονται.

nnn

Ακόμα θέλω να υπενθυμίσω τις δηλώσεις που έκαναν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον προσεχή Μάρτιο. Ο κ. Τσίπρας με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος είχε δηλώσει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρ. Παυλόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε θέση (αν και όπως είπε εκτιμά το έργο του Προέδρου), αλλά επιμένει ότι έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η κυβέρνησή του θα διαθέτει αυτοδυναμία και θα μπορεί να προτείνει όποιον θεωρήσει κατάλληλο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είχε καμία ελπίδα για ανανέωση της θητείας του. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη όμως έχει. Απλώς να σημειώσω ότι έχουμε χρόνο, αφού η θητεία του κ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος λήγει τον Ιούνιο του 2020.

Το ΚΙΝΑΛ και
η αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Επί τρεις και πλέον ώρες, όπως πληροφορούμαι, συζήτησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η Φώφη Γεννηματά και τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Σειρά έχουν τώρα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων. Την Πέμπτη θα συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής κατά την οποία η κυρία Γεννηματά θα σημάνει την έναρξη της μάχης για τις εθνικές εκλογές. Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά εμφανίζονται αισιόδοξοι. Θεωρούν ως βάση εκκίνησης το 7,5% των ευρωεκλογών. Και ελπίζουν να πάρουν ψήφους από την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Μητσοτάκης; Οι κεντρώοι ψηφοφόροι που τον προτίμησαν για να στείλουν στον Τσίπρα το μήνυμα «φύγε τώρα»; Αυτοί, όπως εκτιμάται, δεν επιστρέφουν. Τους απορροφά το ρεύμα αυτοδυναμίας του Κυριάκου.