Εκλογές 2019 : Τα σενάρια για την επόμενη μέρα, τι περιμένουν οι οικονομικοί παράγοντες

Πότε θα πάμε σε εκλογές, τι σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας, τι θα γίνει το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Σε λίγες ώρες η εκλογική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα του exit poll θα δώσουν την πρώτη εικόνα για την πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει.

Ανεξαρτήτως του νικητή θα υπάρξει και πολιτική αλλαγή, είτε δηλαδή ηττηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και η πολιτική για την οποία ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης, είτε ηττηθεί το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πολιτικοί παράγοντες τονίζουν, ότι απόψε το βράδυ ενδεχομένως να δρομολογηθούν σοβαρές εξελίξεις που μπορεί να φτάσουν βεβαίως και μέχρι τις εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας, είτε με μικρή είτε με μεγάλη διαφορά. Και ήδη κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις μέχρι πρότινος προβλέψεις τους και να χτίζουν το «αφήγημα» που θα χρησιμοποιήσουν από απόψε το βράδυ.

Το δίλημμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κλείσει η ψαλίδα, κάτι που δεν κατάφεραν ωστόσο σε απόλυτο βαθμό. Οι προεκλογικές παροχές, τα πενηντάρικα στους συνταξιούχους μέχρι την τελευταία ώρα, και το κλίμα εκφοβισμού στη λογική αν έρθει η ΝΔ στην εξουσία θα πάψουν να υπάρχουν οι παροχές, πέρασε μερικώς στους ψηφοφόρους.

Όχι, όμως, σε τέτοιο βαθμό ώστε να υπάρξει ανατροπή της εικόνας που δίνουν εδώ και τρία χρόνια οι δημοσκοπήσεις. Δηλαδή να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι η Νέα Δημοκρατία.

Η εκλογική διαδικασία κυλάει ομαλά και τις τελευταίες ημέρες έπεσαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και της σφοδρής πόλωσης που είδαμε κατά κύριο λόγο στη Βουλή. Όμως, μετά την πολύ κακή συγκέντρωση που οργάνωσε το κυβερνών κόμμα στο Σύνταγμα αναδείχθηκε η αποδοχή της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον όλος ο αγώνας γινόταν ώστε η διαφορά να είναι η μικρότερη δυνατή, η ΝΔ να μην αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της και ταυτόχρονα να υπάρξουν μικρές «νίκες» στις περιφερειακές – δημοτικές εκλογές.

Η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων θα γίνει με βάση κάποια σενάρια.

Για παράδειγμα, πολιτικές αναλύσεις λένε ότι αν η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από πέντε μονάδες ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να μην προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Γιατί να μην πάει σε εκλογές όταν έχει αποδοκιμαστεί, και μάλιστα ηχηρά το μοντέλο διακυβέρνησης, η πολιτική πρόταση που κατέθεσε; Ο ίδιος είπε ότι αν ο κόσμος δεν στηρίξει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ είναι όλα ανοικτά».

Το μήνυμα στον Τσίπρα

Επομένως αν η διαφορά είναι μεγάλη –και μεγάλη είναι πάνω από πέντε μονάδες- τότε ο κ. Τσίπρας ακόμη και απόψε θα πάει σε εκλογές στα τέλη Ιουνίου. Ειδικά αν αποτύχουν υποψήφιοι όπως η Ρένα Δούρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Αν η διαφορά είναι μικρή, δηλαδή 1-1,5 μονάδα είναι μεγάλο ερωτηματικό τι θα κάνει ο πρωθυπουργός. Θα μπορούσε να εξαντλήσει το χρόνο της διακυβέρνησης μεταθέτοντας το πρόβλημα στη ΝΔ όπου θα υπάρξουν εσωκομματικές γκρίνιες για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε δηλαδή ο κ. Τσίπρας να αφήσει τις εξελίξεις να τρέξουν στη ΝΔ όλο το καλοκαίρι και να ανατρέψει αυτή τη μικρή διαφορά σε εθνικές κάλπες το φθινόπωρο.

Βεβαίως, αν επιβεβαιωθούν όσοι μιλούν για διαφορά 8 και 10 μονάδων είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε ούτε στιγμή να σταθεί η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις, μεγάλη ή μικρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έφερνε σοβαρούς τριγμούς και αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αλέξη Τσίπρα. Γκρίνιες ενδεχομένως ναι, σκληρή κριτική για στροφή σε κεντροδεξιά πρόσωπα και πρακτικές βεβαίως, όχι όμως να τεθεί και θέμα ηγεσίας.

Από την άλλη, μια νίκη της ΝΔ με σημαντική διαφορά θα καταστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Θα είναι άλλωστε και η πρώτη μεγάλη του νίκη σε εθνικές εκλογές.

Όμως, μια ήττα της ΝΔ ή μια νίκη στα σημεία είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει αναταράξεις από κάποιους που περιμένουν στη γωνία τον κ. Μητσοτάκη. Τίποτε, πάντως, δε θα μπορούσε να συμβεί μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες

Όπως αναφέρει στο άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, ο Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής της εφημερίδας:

«Επιφανείς επιχειρηματίες και τραπεζίτες προσβλέπουν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα την Κυριακή, που θα ξεδιαλύνει τα πολιτικά πράγματα και θα ανοίξει προοπτικές για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Οπως χαρακτηριστικά λένε στις ιδιαίτερες συνομιλίες τους, τυχόν «γκρίζα» εκλογικά αποτελέσματα θα περιπλέξουν την κατάσταση, θα παρατείνουν τον πολιτικό αγώνα και θα οξύνουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των διεκδικητών της εξουσίας, με άμεση συνέπεια την καθήλωση της οικονομίας και την υποχώρηση των προοπτικών της. Ενδεχόμενες μικρές διαφορές στην ευρωκάλπη το βράδυ της Κυριακής θα διαμορφώσουν χωρίς αμφιβολία συνθήκες πρωτοφανούς πολιτικής έντασης και βάση μοναδικών πολιτικών συγκρούσεων.

Ολοι μπορούν να φανταστούν ότι ένας παρατεταμένος και οξύς προεκλογικός αγώνας στη διάρκεια του καλοκαιριού θα «προκαλέσει» τις ηγεσίες, θα θεριέψει την παροχολογία, θα κλονίσει την εμπιστοσύνη – την όποια εμπιστοσύνη – και θα ανοίξει έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας….

Αν τώρα επιβεβαιωθεί ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης και η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ περιοριστεί στα επίπεδα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων ή και κάτω από αυτές ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβάλουν δυνάμει νικητές στις επερχόμενες, έτσι κι αλλιώς, εθνικές εκλογές, οι δυνατότητες αποτροπής της αυτοδυναμίας του κ. Μητσοτάκη θα επαυξηθούν και η εκδοχή συμμαχικών και εν πολλοίς δεσμευμένων και ασταθών κυβερνήσεων θα πολλαπλασιάζεται κλονίζοντας τις προοπτικές μιας αμιγώς αναπτυξιακής περιόδου. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και παρατεταμένοι πολιτικοί αγώνες προκειμένου να επανέλθει η χώρα στη σημερινή θέση των μεγάλων ευκαιριών.

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο κ. Τσίπρας προσβλέπει σε αποτελέσματα που θα διατηρούν τη δική του παρουσία και παρέμβαση καθοριστικές στις πολιτικές εξελίξεις, ώστε σε δεύτερο χρόνο να ανασυγκροτήσει το κόμμα του, ή καλύτερα να το ξαναγεννήσει, όπως μαρτυρούν οι συνεργάτες του, οι οποίοι ήδη τις τελευταίες μέρες λένε ότι «ένα καινούργιο κόμμα γεννιέται από τα κάτω στις συγκεντρώσεις του Τσίπρα ανά την Ελλάδα». Μάλιστα, ορισμένοι καθ’ υπερβολήν τονίζουν ότι «θυμίζει τα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν ο λαϊκός κόσμος έχτισε το ΠαΣοΚ». Αυτό είναι άλλωστε και το ομολογημένο όνειρο του κ. Τσίπρα, να οικοδομήσει το ΠαΣοΚ του μέλλοντός μας…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk