• Αναζήτηση
 • Ευρωεκλογές 2019 : Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις – Ποια η διαφορά και τι θα την κρίνει

  Αέρα νίκης με διαφορά διπλάσια εκείνης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 δίνουν στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αέρα νίκης με διαφορά διπλάσια εκείνης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 δίνουν στη Νέα Δημοκρατία οι περισσότερες από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

  Η εκτιμώμενη επικράτηση της ΝΔ έναντι του κυβερνώντος κόμματος κυμαίνονται από 6,5 έως και 8,5%. Η πιο πρόσφατη, αυτή της εταιρείας Marc για λογαριασμό του Antenna η οποία δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, δίνει προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία φθάνει το 29,4% (29,3% ήταν στις 15 Μαίου) ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,4% (από 21,7% πριν από μία εβδομάδα).

  Τρίτο κόμμα εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 2,1, η ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη επίσης με 2,1 και η Ενωση Κεντρώων με 1,6%.

  Στην παράσταση νίκης η διαφορά είναι συντριπτική, καθώς ποσοστό 63,5% των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσουν, θεωρούν βέβαιη την πρωτιά της ΝΔ την Κυριακή, έναντι μόλις 16,6% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Ως προς τα εκλογικά σενάρια η ΝΔ με αναλογική κατανομή αναποφάσιστων παίρνει 35,5% (συν-πλην 2,4%) και με κατανομή αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους 33,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει αντίστοιχα 27,1% και 29,1%. Επομένως η διαφορά των κομμάτων στο ένα και στο άλλο σενάριο είναι 8,4% και 4,5%.

  Δηλαδή και αυτή η έρευνα θεωρεί δεδομένη τη νίκη της ΝΔ και μάλιστα με ποσοστό κατ’ ελάχιστον 4,5%.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας. Οπως π.χ. οι συσπειρώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 54,1% και τη ΝΔ στο 82%, επομένως το κυβερνών κόμμα έχει ακόμη πολλά περιθώρια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αναποφάσιστοι είναι στο 12.8% ενώ από τη ΝΔ μόλις 5,2%.

  Αναφορικά με την αξιολόγηση των οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 66,2% δεν τις θεωρεία τόσο σημαντικές και το 32,6% πολύ και αρκετά σημαντικές.

  Η εσωτερική κατάσταση και η πορεία της χώρας θα βαρύνει το 63,3% και μόλις το 29,4% τα ευρωπαϊκά θέματα, δείγμα της πόλωσης που επικρατεί έπειτα από τέσσερα χρόνια χωρίς κάλπες.

   

  Μικρότερο αλλά σαφές προβάδισμα δίνει στη ΝΔ η δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Star, ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες.

  Η ΝΔ λαμβάνει 29% έναντι 22,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 6,5%. Και σ΄αυτή τη δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6,8% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 10%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με συντριπτικό ποσοστό 58,4%, έναντι μόλις 19,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία και η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 31% της πρόθεσης ψήφου έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, και ακολουθούν Χρυσή Αυγή (6,5%) και ΚΚΕ (5,5%). Σύμφωνα με την έρευνα της Pulse δεν βγάζουν ευρωβουλευτή το Ποτάμι (1,7%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,4%) και η Ένωση Κεντρώων (1,9%%).

  Από τα λοιπά κόμματα, ποσοστό 2,1% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση, 1,6% το Μέρα 25, 1,4% η Λαϊκή Ενότητα, 1,3% η Πλεύση Ελευθερίας και 1,1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

  Ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την έρευνα του Politico.eu, η οποία δίνει διαφορά 8,59 ποσοστιαίων μονάδων στη ΝΔ. να συγκεντρώνει  έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει .

  Σύμφωνα με την εκτίμηση του Politico.eu, η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 35,08%, θα καταλάβει εννέα έδρες στην ευρωβουλή, έναντι επτά του ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστό 26,49%), από δύο το ΚΙΝΑΛ (6,8%) και η Χρυσή Αυγή (6,3%), ενώ το ΚΚΕ (5,8%) δείχνει να καταλαμβάνει μία έδρα.

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Μαχητικά και ιστιοφόρα Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη περνούσαν συνέχεια πάνω από την Ικαρία. Μια μαυροντυμένη γυναίκα με ροζιασμένο πρόσωπο και τα κατάλευκα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk