Ισχυρές πιέσεις δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της μετά από την αποτυχία της τελικής προσπάθειάς της να ψηφιστεί η συμφωνία της για το Brexit. Την ίδια ώρα,  οι ευρωεκλογές αναμένεται να αναδείξουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο παραμένει διχασμένο στο θέμα του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο «γρίφος» του Brexit

Με το αδιέξοδο στο Λονδίνο, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα φάσμα επιλογών που περιλαμβάνουν μια συντεταγμένη έξοδο με συμφωνία, έξοδο χωρίς συμφωνία, εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η Μέι, η οποία έγινε πρωθυπουργός στη διάρκεια της αναταραχής που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, έχει επανειλημμένα αποτύχει να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία της.

Η τελευταία προσπάθειά της, κατά την οποία άφηνε ανοιχτό «παράθυρο» για δεύτερο δημοψήφισμα, καθώς και στενότερες εμπορικές διευθετήσεις με την ΕΕ, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις υπουργών υπέρ του Brexit. Η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ παραιτήθηκε, ενώ το BBC μετέδωσε πως και άλλοι υπουργοί αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Δεν πιστεύω πλέον πως η προσέγγισή μας θα τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε η Λίντσομ στην επιστολή παραίτησής της. Σημειώνεται ότι η Λίντσομ υπήρξε εσωκομματική αντίπαλος της Μέι για την πρωθυπουργία.

Νέες αναταράξεις για τους Τόρις

Η Μέι, η οποία έχει επιδείξει πείσμα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της -μια από τις πιο πολυτάραχες της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας- υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της για το Brexit. Ωστόσο δέχεται ισχυρές πιέσεις για να ορίσει ημερομηνία.

Η ισοτιμία της στερλίνας βρίσκεται σήμερα στο 1,26 δολάριο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στο 0,991%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη από τις 29 Μαρτίου, ημέρα που η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η κρίση του Brexit

Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με 52% έναντι 48%, παραμένει ασαφές το πώς, πότε ή ακόμη και αν η χώρα θα εγκαταλείψει πράγματι την ευρωπαϊκή λέσχη, στην οποία εντάχθηκε το 1973. Η τρέχουσα προθεσμία για να αποχωρήσει είναι η 31η Οκτωβρίου.

Όταν φύγει η Μέι, το Συντηρητικό Κόμμα της θα εκλέξει επικεφαλής, ο οποίος πιθανόν να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία της Μέι με την ΕΕ τον Νοέμβριο, αυξάνοντας τις πιθανότητες νέας αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες.

Φαβορί των γραφείων στοιχημάτων για τη διαδοχή της Μέι είναι ο Μπόρις Τζόνσον, το «πρόσωπο» της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο οποίος θέλει πιο αποφασιστική αποχώρηση από την Ένωση.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία από 15% σε 25%, λέγοντας πως η βασική υπόθεσή της είναι πως ο Τζόνσον θα γίνει πρωθυπουργός, θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια άλλη μια καθυστέρηση του Brexit.

Ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, δήλωσε σε βουλευτές πως η Μέι σχεδιάζει να ξεκινήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με την Επιτροπή 1922 για να συζητήσει την ηγεσία της.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε πως η Μέι θα ορίσει αύριο, Παρασκευή, την ημερομηνία της αποχώρησής της. Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εκλεγεί ο διάδοχός της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας δύο σταδίων, διευκρίνισε η εφημερίδα.

Oι ευρωεκλογές στο ΗΒ

Η καθυστέρηση του Brexit σημαίνει πως οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν σήμερα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σχεδόν το μοναδικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το διαζύγιο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, αναμένεται να έρθει πρώτο και οι Συντηρητικοί της Μέι βρίσκονται σε δεινή θέση.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής , ώρα Ελλάδας .

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ