Τσίπρας: Δεν σταματούν οι παροχές – Σειρά τώρα στην εθνική σύνταξη

Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξησή της από το 2020 κατά 50 ευρώ

Δώρα και υποσχέσεις συνεχίζει να μοιράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά την έντονη κριτική που έχει ασκηθεί από όλους σχεδόν τους ιδεολογικούς χώρους -για διαφορετικούς βέβαια λόγους από τον καθένα- στην τακτική αυτή. Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και η κυβέρνηση, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων κάνει ένα ακόμη άνοιγμα στην κοινωνία για να φέρει ψηφοφόρους.

Η νέα… ανακάλυψη τ0υ κ. Τσίπραείναι ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση από του χρόνου κατά 50 ευρώ της εθνικής σύνταξης, η οποία αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη. Μια αύξηση της τάξης του 10% για όσους παίρνουν την κατώτατη σύνταξη, δηλαδή γύρω στα 500 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star, δεν επιβεβαίωσε πάντως – τουλάχιστον όχι ακόμη- την πληροφορία που θέλει μέχρι την Κυριακή να τάζει και επαναφορά του ΕΚΑΣ με άλλη μορφή.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο Star, που μαγνητοσκοπήθηκε καθώς ο πρωθυπουργός την ώρα της προβολής βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης, έκανε γνωστό ότι υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη.

Έσπευσε δε να τονίσει ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Και το ΕΚΑΣ;

Ερωτηθείς για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για επαναφορά του, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν να ρίχνει και αυτό το όπλο στην προεκλογική μάχη.

«Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όλα αυτά τα χρόνια παρότι υπέστησαν αυτή την περικοπή, στηρίχθηκαν από την κυβέρνησή μας. Πρωτίστως από το κοινωνικό μέρισμα του 2016, του 2017 και του 2018. Επιπλέον από 1/1/2019 δεν θα υπάρξει η περικοπή των συντάξεων καθώς ακυρώσαμε αυτό το αχρείαστο μέτρο. Μάλιστα όχι μόνο δεν μειώσαμε, αλλά αυξήσαμε και τη σύνταξη για πολλούς χαμηολοσυνταξιούχους.»

» Υπάρχουν δυνατότητες μέσα από ένα ανασχεδιασμό της εθνικής σύνταξης. Υπάρχει η σκέψη για αύξηση της κατώτατης εθνικής σύνταξης. Εάν τον επόμενο χρόνο, μπορέσουμε να αυξήσουμε κατά 50 ευρώ την κατώτατη σύνταξη, θα πρόκειται για αύξηση 10%. Έχουμε ήδη καλύψει με το παραπάνω τις απώλειες των χαμηλοσυνταξιούχων».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, γιατί τα χρήματα που πήρε «ο συνταξιούχος από τη 13η σύνταξη, θα τα ρίξει στην αγορά, δεν θα τα βάλει στο μπαούλο. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε και για το 2019 και για το 2020 είναι φιλοαναπτυξιακά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Η αναπτυξιακή τους επίδραση θα είναι τέτοια ότι θα μας δώσουν επιπλέον χώρο στο τέλος του χρόνου για περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk