Μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή την παρουσία του γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ έχουν ρητά καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις μονομερείς και κατάφωρα παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα indicator.gr.

«Σας θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο τις παράνομες αυτές ενέργειες και καλεί την Τουρκία να τις σταματήσει, δήλωση που επανέλαβε με ακόμη κατηγορηματικότερο τρόπο πρόσφατα η Φεντερίκα Μογκερίνι. Αντίστοιχες δηλώσεις είχαμε από το State Department και άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες. Στη διεθνή κοινότητα, δηλαδή, είναι απολύτως σαφές σήμερα ποιος έχει δίκιο. Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας το τελευταίο διάστημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις».

Η χώρα μας, πρόσθεσε,  παραμένει σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό ενεργειών. «Και έχουμε κερδίσει το τελευταίο διάστημα πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που τώρα αξιοποιούμε. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως παράγοντας σταθερότητας, ως μια υπεύθυνη δύναμη που λαμβάνει θετικές πρωτοβουλίες για την εδραίωση της συνεργασίας και της ευημερίας όλης της περιοχής. Στον αντίποδα, ο αναθεωρητισμός και η διαρκώς παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει αντί να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα».

Τέλος, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η παρουσία του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το πολιτικό μήνυμα της Τουρκίας είναι, ουσιαστικά, ότι σημασία δεν έχει το διεθνές δίκαιο, σημασία έχει η ισχύς. Και μέσω της προβολής ισχύος η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες».