Ο εντοπισμός ενός ακινήτου είναι η νούμερο ένα προϋπόθεση για μια επιτυχημένη δήλωση στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν τα όρια των γεωτεμαχίων τα οποία αφορούν τα δηλούμενα ακίνητα κατοχυρώνουν την ακίνητη περιουσία τους και λιγοστεύουν τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά στο μέλλον, όπως είναι για παράδειγμα η λάθος καταγραφή.

Ωστόσο, όσο εύκολο κι αν ακούγεται, στην πράξη ο εντοπισμός ενός γεωτεμαχίου είναι ιδιαίτερα δύσκολος – ιδίως για το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και αυτό επειδή το πρόγραμμα – στην πλειονότητά του – αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές όπου πολλά ακίνητα είναι πολύ δύσκολο να οριοθετηθούν, επειδή τα όρια μπορεί να μην είναι σαφή, η σχέση του ιδιοκτήτη με τη γη έχει διαρραγεί, δεν υπάρχουν συμβόλαια καθώς η χρησικτησία αποτελεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον τρόπο κτήσης της κυριότητάς τους.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν μια σειρά από διαθέσιμες εφαρμογές (με πανελλαδική ή τοπική χρήση), πέρα από τη διαθέσιμη εφαρμογή του Κτηματολογίου για κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές, που οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν και να καταγράψουν τα όρια της ακίνητης περιουσίας τους. Σημειώνεται πως αυτές οι εφαρμογές είναι δημιούργημα των αναδόχων που «τρέχουν» τη φάση της συλλογής δηλώσεων.

-Γιατί δυσκολεύονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο;

-Πώς γίνεται η οριοθέτηση του ακινήτου εάν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τοπογραφικό;

-Για ποιες περιοχές θα ανακοινωθούν νέες παρατάσεις;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης

Τα δωρεάν εργαλεία για να εντοπίσετε το ακίνητό σας