Τον πρώτο πυροσβεστικό στόλο αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου συστήματος rescEU που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς όμως την συμμετοχή της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής, επτά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα πυρόσβεσης θα αποτελούν τον στόλο rescEU κατά τη διάρκεια της αρχικής μεταβατικής περιόδου και η Επιτροπή συνεργάζεται με τις συμμετέχουσες χώρες για την προσθήκη επιπλέον υλικού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Ελλάδα για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αν και έχουν περάσει μόνο μερικοί μήνες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

«Με το rescEU διαθέτουμε ένα επιπλέον «δίχτυ ασφαλείας» σε περιόδους κρίσης. Είμαι πολύ περήφανος που φέτος το καλοκαίρι βλέπω να γίνεται πραγματικότητα ο ευρωπαϊκός στόλος κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ανεξαιρέτως όλα τα συμμετέχοντα κράτη που συνεισέφεραν στον εν λόγω στόλο, ούτως ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φετινή περίοδο πυρκαγιών», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα και κατά πόσο μπορεί η χώρα να επωφεληθεί από τον εν λόγω μηχανισμό, ο Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε τη σημασία να συμμετάσχει η χώρα «οπωσδήποτε στη μόνιμη αλλά και στην τρέχουσα μεταβατική φάση» του μηχανισμού.

Όπως είπε, η Ελλάδα, που είναι «ευάλωτη» σε φυσικές καταστροφές, μπορεί να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να αυξήσει την ετοιμότητά της και την πρόληψη». Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει θέσει το θέμα πάρα πολλές φορές σε συναντήσεις του με έλληνες αξιωματούχος, ακόμα και στον πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση.