Πεντακόσιοι άνθρωποι του κινηματογράφου δημοσίευσαν το Μανιφέστο των Καννών, όπου τονίζεται η σημασία της ψήφου στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Μεταξύ αυτών είναι και ο Κώστας Γαβράς, ενώ από την Κύπρο την υπογράφει η Τώνια Μισιαλή και από την Ελλάδα οι Τζένη Αρσένη, Δάφνη Κεραμίδα, Νίκος Λαμπός και Μάρκος Χολέβας.

Μεταξύ των 500 είναι και οι Σελίν Σιαμά, Βιμ Βέντερς, Μιγκέλ Γκόμες, Λικ και Ζαν- Πιερ Νταρντέν, Βαλέρια Γκολίνο, Ζακ Οντιάρ, Σουζάν Μπιρ, Πάβελ Παβλικόβσκι, Ζουλί Μπερτουσελί, Ζουλί Ντελπί, Στίβεν Φρίαρς.

Το μανιφέστο είναι πρωτοβουλία του Γαλλικού Σωματείου Σκηνοθετών Κινηματογράφου (SRF), του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών Κινηματογράφου (FERA) και την Εταιρεία Οπτικοακουστικών Συγγραφέων (SAA).

Τονίζουν τη μεγάλη σημασία αυτών των εκλογών, τόσο για τα θεμελιώδη δικαιώματα όσο και για την ελευθερία της δημιουργίας. «Μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη είναι επίσης μια Ευρώπη ελεύθερης σκέψης και ελευθερίας της έκφρασης. Είναι καθήκον μας να την υπερασπιστούμε από την άνοδο του εξτρεμισμού και από κάθε πειρασμό υποβάθμισης της σημασίας του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικό ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσης.  Από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, πάμε να ψηφίσουμε!».

Το μανιφέστο των Καννών: 

Όχι, η Ευρώπη δεν είναι τέλεια.

Την κατηγορούμε μερικές φορές, και δεν έχουμε άδικο, ότι είναι άψυχη και αναίσθητη, ότι μιλά μια γλώσσα που λίγοι καταλαβαίνουμε.

Την κατηγορούμε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, αυτών των οικολογικών, κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων που την κλυδωνίζουν σήμερα, ότι είναι ανήμπορη να δώσει λύση στην τραγωδία των προσφύγων.

Παρ’ όλα αυτά, παρά τις αδυναμίες και τις παραλείψεις της, βρίσκουμε στην Ευρώπη και ανθρωπιά και ομορφιά. Κι εμείς, προσπαθούμε να την περιγράψουμε με την αισθαντικότητα των εικόνων και με μια γλώσσα που οι λαοί της θα καταλαβαίνουν λίγο καλύτερα.

Ας θυμηθούμε ότι η Ευρώπη ενώθηκε για την ειρήνη. Από έξι μέλη, έχει φτάσει σήμερα να συγκεντρώνει στους κόλπους της 28 κράτη που σχηματίζουν μία μοναδική ένωση, πηγή έμπνευσης για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτή η Ένωση έχει οικοδομηθεί πάνω στα λησμονημένα σύνορα, στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ανταλλαγή, στην αδερφοσύνη, στην αλληλεγγύη, σε αξίες που απειλούνται από παντού σήμερα, ακόμη και στο εσωτερικό της.

Αλλά αυτή η Ένωση είναι και εκείνη του πολιτισμού – μια γνήσια φιλοδοξία για μια Ευρώπη της οποίας ακρογωνιαίοι λίθοι στάθηκαν πάντα η καινοτομία και η δημιουργία.

Μια Ευρώπη ελευθερίας και δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη ελεύθερης σκέψης και ελεύθερης έκφρασης. Είναι καθήκον μας να την υπερασπιστούμε ενάντια στις εξτρεμιστικές πράξεις και στις οπισθοδρομικές σκέψεις, που εξαπλώνονται και πάλι σαν θανατηφόρα αρρώστια.

Αυτή η τόσο εφήμερη ισορροπία απαιτεί δουλειά για να εδραιωθεί και να βελτιωθεί. Απέναντί μας έχουμε αυτούς που επιζητούν να την καταστρέψουν με την έριδα και την άρνηση, που επιδιώκουν την φυγή ή την απομόνωσή μας.

Στην ερώτηση πώς θα φτιάξουμε μια επιθυμητή Ευρώπη, μια Ευρώπη που ενώνει, μια Ευρώπη ανοιχτή που παρέχει έναν χώρο ελευθερίας και ειρήνης, απαντούμε με τη δέσμευση να δώσουμε τη μάχη των ιδεών για να αποφύγουμε εκείνη των όπλων.

Μεταξύ 23 και 26 Μαΐου λοιπόν, στις ευρωπαϊκές εκλογές, θα πάμε να ψηφίσουμε. Διακύβευμα; Το κοινό μας μέλλον. Ή μάλλον – το μέλλον.