Σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο οδηγείται η Αυστρία, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου διαπλοκής του ακροδεξιού αντικαγκελαρίου της χώρας με ρώσο επιχειρηματία. Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αποτελεί ήδη παρελθόν για τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης να μεταφέρονται στους δρόμους της Βιέννης και άλλων πόλεων της χώρας. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες.

Στο βίντεο που έριξε την κυβέρνηση, ο Στράχε εμφανίζεται να υπόσχεται σε υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά ρώσου ολιγάρχη, δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το επίμαχο υλικό που έφεραν στο φως το περιοδικό «Der Spiegel» και η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς σφαλμάτων που τελικά σφράγισαν το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού της Αυστρίας. Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιος κρύβεται πίσω από αυτό, όμως πληροφορίες στον γερμανικό Τύπο αναφέρουν ότι οι Αρχές στρέφουν τις έρευνές τους σε μία μη κυβερνητική οργάνωση καλλιτεχνών κατά του εξτρεμισμού, «Κέντρο για την Πολιτική Ομορφιά».

Μολονότι ο Στράχε απέδωσε τα λεγόμενά του στην κατανάλωση αλκοόλ, το αποκαλυπτικό υλικό ήγειρε πολλά ερωτήματα σχετικά με το εάν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας υπονόμευσε τη δημοκρατία και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα ενόσω στήριζε την κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξασφαλίζοντάς της την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις από τον Στράχε, ο καγκελάριος Κουρτς δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ότι αισθάνθηκε σοκ, αηδία και αποτροπιασμό μετά τις αποκαλύψεις ότι είναι πιθανό ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός του εταίρος να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες και ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, εδώ και αρκετές εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν από τον Κουρτς να δώσει τέλος στον αμφιλεγόμενο συνασπισμό, εξαιτίας των τεκμηριωμένων δεσμών του με ακροδεξιούς εξτρεμιστές και τη Ρωσία, κάτι που ανησυχεί συμμάχους εντός και εκτός Αυστρίας.

Το σκάνδαλο έρχεται σε μια σημαντική πολιτική συγκυρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ολόκληρη την ήπειρο οι ακροδεξιοί λαϊκιστές ηγέτες πραγματοποιούν εκστρατείες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φαίνονται βέβαιοι ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους. Πολλοί λαϊκιστές ηγέτες δε, ταυτίζονται με τη στάση του ρώσου προέδρου Πούτιν να διευρύνουν τις πολιτικές διαιρέσεις και να αποδυναμώσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονταν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αλλά, όπως το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, πολλά εξ αυτών είναι σήμερα εταίροι σε κυβερνήσεις συνασπισμού. Ορισμένοι λαϊκιστές ηγέτες, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, δεν κρύβουν την επιθυμία τους να έχουν στενότερους δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Η Βιέννη παίζει σημαντικό ρόλο για τον Πούτιν και για την Ακροδεξιά» αναφέρει ο Πέτερ Πιλτς, ανεξάρτητος αυστριακός βουλευτής, στους «New York Times», προσθέτοντας ότι «τα ακροδεξιά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν γίνει ένα είδος πέμπτης φάλαγγας για τη Ρωσία. Στην Αυστρία αυτή η πέμπτη φάλαγγα βρίσκεται στην κυβέρνηση».

Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Στράχε συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Πούτιν τον Μάιο του 2007. Το 2014 τουλάχιστον δύο μέλη του κόμματός του έλαβαν μέρος ως παρατηρητές στη διάρκεια του ρωσικού δημοψηφίσματος μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Στη συνέχεια το 2016, επτά μήνες πριν τη συνάντηση στην Ιμπιζα, ο Στράχε ταξίδεψε στη Μόσχα για να υπογράψει επίσημη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους.

Για τον λόγο αυτόν, ξένες μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν σταματήσει να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με την Αυστρία επειδή φοβούνται ότι ενδέχεται να διαρρεύσουν στη Μόσχα, ενώ και ευρωπαίοι διπλωμάτες εδώ και μήνες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Αυστρία λόγω της κυριαρχίας του ακροδεξιού κόμματος στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.