Μετά τη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στους πολίτες το δίλημμα «ψήφος στήριξης ή ακύρωσής στα μέτρα ελάφρυνσης» σε νέα συνέντευξη του σε πρωινή εκπομπή του ANT1.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ευρύτατες αναφορές στο πακέτο μέτρων, την μείωση των φόρων και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών και σε ευημερία των ανθρώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε πως το σχέδιό της είναι προσανατολισμένο στην ευημερία των λίγων και πρόσθεσε πως ο πολίτης καταλαβαίνει τι γίνεται -ότι και να του λένε οι πολιτικοί- αλλά και οι συνταξιούχοι ξέρουν πως έχασαν το 40% των συντάξεών τους το διάστημα από το 2010 μέχρι το 2014.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση μειώνει ουσιαστικά τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» των διαθέσιμων του Δημοσίου, ώστε να δοθεί το πακέτο παροχών και να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια». «Αίμα το ένα, αίμα και το άλλο», σχολίασε αναφορικά με την προέλευση του ταμειακού αποθέματος του Δημοσίου, επισημαίνοντας «σημασία έχει πως το αξιοποιείς. Εμείς καταφέραμε να πιάσουμε και τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε περίσσευμα, το οποίο μοιράζαμε στο τέλος του χρόνου».

«Ήταν μια σπουδαία μεταρρύθμιση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό με τον «νόμο Κατρούγκαλου», λέγοντας ότι σταδιακά διορθώθηκε μια σημαντική αδικία, σε ότι αφορά τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. «Περιορίσαμε την σπατάλη και εξορθολογίσαμε τις εισφορές. Είχαμε χαμηλότερες εισφορές για το 87% των ελ. επαγγελματιών και των αγροτών με το νέο σύστημα, απέφερε οφέλη το σύστημα με το οποίο έχουμε σημαντικό απόθεμα από το Ασφαλιστικό», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, παραδεχόμενος μεν ότι σημαντικό τμήμα των νέων θέσεων απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

«Τρία πράγματα ήταν αυτά που έδωσαν τα πλεονάσματα: η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, η μείωση της ανεργίας και η χρηστή διαχείριση» ανέφερε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι σταμάτησε η μίζα, το πάρτι και η διαπλοκή ειδικά στον χώρο της Υγείας.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, σημείωσε ότι: «Εμείς καταφέραμε να γυρίσουμε σε ενάρετο κύκλο την οικονομία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό το περίσσευμα “πως θα το μοιράσουμε; Θα το δώσουμε στους πολλούς ή σε λίγους κι εκλεκτούς;»

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι την Κυριακή η ψήφος του λαού θα είναι είτε υπέρ της στήριξης των μέτρων ελάφρυνσης είτε για την ακύρωσή τους.