Λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες της Κυριακής, μια καταδρομική επίθεση 30 περίπου ατόμων με καπνογόνα και κόκκινες μπογιές κατά του κτηρίου του Κοινοβουλίου, πυροδοτεί την εύλογη ανησυχία της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική» την ενέργεια των …«ακτιβιστών» που αιφνιδιάζοντας την αστυνομική φρουρά της Βουλής, ανέβηκαν από την δεξιά σκάλα που υπάρχει στο πλάι του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και πετώντας ως καμουφλάζ δυο καπνογόνα, πέταξαν στους τοίχους μπουκάλια με κόκκινη μπογιά χωρίς να πετάξουν τρικάκια ή προκηρύξεις και χωρίς να φωνάζουν συνθήματα.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής, τα άτομα αυτά απομακρύνθηκαν αμέσως έπειτα από 15 δευτερόλεπτα από προστρέξαντες αστυνομικούς και από τη μόνιμη φρουρά, αλλά και από επιπλέον ενισχύσεις που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον περίβολο.

Πάντως, ο κ. Βούτσης απέφυγε να αναφερθεί στα επιχειρησιακά ζητήματα που προκύπτουν, ενώ μετά από την εμπλοκή με τους αστυνομικούς υπήρξε και μία σύλληψη.

«Αυτού του τύπου οι ενέργειες απέναντι στο Κοινοβούλιο απέναντι σε κάθε εκδοχή που τις καθαγιάζει είναι αντιδημοκρατικές και δεν προσφέρουν τίποτα στους κοινωνικούς αγώνες οι οποίοι πρέπει να εξελίσσονται και εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Βούτσης, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην προεκλογική περίοδο τονίζοντας ότι «οι ενέργειες αυτές οξύνουν το κλίμα απολύτως ανεξάρτητα από τις προφάσεις ή τα επιχειρήματα που τις συνοδεύουν».

Μετά από λίγη ώρα την ευθύνη ανέλαβε ο «Ρουβίκωνας», ο οποίος είχε πραγματοποιήσει άλλες δυο φορές καταδρομικές επιθέσεις στην Βουλή –μια επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου και μια πάλι επί Βούτση, αλλά με προκηρύξεις και τρικάκια και όχι κόκκινες μπογιές.