Σας έχω νέα της τελευταίας στιγμής από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στο Μαξίμου μαθαίνω βρίσκονται ακόμα στις προβλέψεις των Βερναρδάκη, Φλαμπουράρη, Τζανακόπουλου και Πουλάκη, ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη των τεσσάρων μονάδων. Τα τελευταία προγνωστικά βεβαίως έλεγαν (μετά τις υποσχέσεις ότι θα δοθεί και δώρο Χριστουγέννων) ότι η εκλογική μάχη της Κυριακής για τις ευρωεκλογές θα είναι ντέρμπι. Ηδη, λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) κάλυψε τη διαφορά με τη ΝΔ και ότι η «κατάσταση παλεύεται». Στη ΝΔ όμως λένε διαφορετικά πράγματα…

Για παράδειγμα, ηγετικά στελέχη ανεβάζουν πολύ τον πήχη λέγοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι διαφορά «8+». Και ότι το βράδυ των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει την παραίτηση Τσίπρα. Πρωτοκλασάτα στελέχη ανεβάζουν τη διαφορά στο 9+, αν και δεν δίνουν την άδεια να αναφερθεί το όνομά τους. Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται κυρίως στις δημοσκοπήσεις και στις κυλιόμενες μετρήσεις που κάνουν τα κόμματα. Προς το παρόν όμως όλη η μάχη δίνεται σε επίπεδο εξέδρας…

Ηδη άρχισε η κινητοποίηση για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Μου λένε ότι ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν αναλάβει τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο κ. Σγαρδέλης. Στο Περιστέρι, στην προεκλογική ομιλία το γενικό πρόσταγμα έχει, έμαθα, ανατεθεί στον Μάκη Βορίδη. Το παν είναι η ψυχολογία, και σε αυτήν ποντάρει τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας.

Δώσ’ μου κι εμένα, μπάρμπα

Τα δίνει όλα ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ακόμα και δώρο Χριστουγέννων έταξε, μετά την κουτσουρεμένη 13η σύνταξη (ή εκλογικό επίδομα, όπως την ονομάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και οι συνταξιούχοι). Το πλέον περίεργο με τον κ. Τσίπρα είναι ότι ενώ δίνει, τάζει και σκορπάει λεφτά, την ίδια ώρα υπόσχεται ότι θα συνεχίσει τις… μεταρρυθμίσεις. Μια υπόσχεση που έδωσε στους «Financial Times», την οποία μάλλον θα την έδωσε προτού ανοίξει το κυβερνητικό πουγκί με τις παροχές και προτού λάβει τις προειδοποιήσεις από τους θεσμούς για τον κίνδυνο εκτροπής της οικονομίας από την παροχολογία.

Το επίσης περίεργο με τον κ. Τσίπρα είναι ότι επιμένει πως η οικονομία είναι το… ατού του. Και αναλύει αυτό το ατού στο θέμα των επενδύσεων. Αφού συγκρίνει τον προσδοκώμενο για εφέτος ρυθμό ανάπτυξης «με την επιβράδυνση των υπολοίπων χωρών της ΕΕ», λέει ότι ποντάρει στην εφετινή τουριστική σεζόν και κάνει λόγο για «ρεκόρ επενδύσεων» επί των ημερών του.

Στους «Financial Times» ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, διότι πιστεύει πως η εξάντληση της τετραετίας θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής του καθώς «οι πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τα αποτελέσματα της πολιτικής μου. Υπάρχει ένα ρητό που λέει αν ο στρατιώτης πάει στη μάχη για να χάσει, τότε καλύτερα να μην πάει καν… Δεν σκέφτομαι ότι θα χάσω τις εκλογές, σκέφτομαι πώς θα τις κερδίσω» είπε στον ανταποκριτή των «FT», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν προέρχεται από πολιτική οικογένεια και πως σε ηλικία 40 ετών έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας.

To «Game of  Thrones», ο Τσίπρας και η ΚΝΕ

Σαν τη λαίλαπα από τον δράκο της Ντενέρις στο «Game of Thrones» παρομοιάζει τον Αλέξη Τσίπρα η ΚΝΕ στο νέο της σποτ για τις ευρωεκλογές. Το σενάριο του διάρκειας 55 δευτερολέπτων βίντεο βασίζεται στο δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ – Τι νομίζεις ότι ψηφίζεις» και «ΣΥΡΙΖΑ – Τι πραγματικά ψηφίζεις».

Το βίντεο ξεκινά με τον Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του πρωθυπουργού στα κυβερνητικά έδρανα να λέει «δεν σας κάνουμε τη χάρη να ψηφιστούν Μνημόνια από αυτή τη Βουλή» και στη συνέχεια να ψηφίζει «ναι» στην ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο. Το σποτ της ΚΝΕ συνεχίζει με τον Αλέξη Τσίπρα να καταφέρεται εναντίον του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια να μιλάει για τις νατοϊκές υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τρίτο «χτύπημα» της Νεολαίας του Κομμουνιστικό Κόμματος οι καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη βία κατά διαδηλωτών, που συνοδεύεται με τα ΜΑΤ να επιτίθενται κατά πολιτών. Το σποτ κλείνει με δύο αναφορές στο «Game of Thrones». Η πρώτη με την Ντενέρις να την αποθεώνουν πριν τελικά ο δράκος της να φέρει την καταστροφή και η δεύτερη με την Αρια να μαχαιρώνει τον Night King.

Τι συμβαίνει όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάει (κυριακάτικα) Λυρική; Πρώτα απ’ όλα υπάρχει υποδοχή. Τον υποδέχεται ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος Νίκος Μανωλόπουλος. Εν συνεχεία ένας υπουργός Οικονομικών (που είναι αρμόδιος και για το Ιδρυμα Νιάρχος) δεν πάει ποτέ μόνος στη Λυρική για να παρακολουθήσει «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ». Πάει με συνεργάτες του (τέσσερις συνολικά) καθώς και με μία σύμβουλό του στο πολιτικό του γραφείο, τη Σοφία Δημητρακοπούλου. Και ακόμα ζητεί (και η εντολή του γίνεται αποδεκτή) να μη… φωτογραφηθεί, πιάνει κουβέντα (ως αριστερός) με τις ταξιθέτριες για να μάθει τα προβλήματα τους. Παρακολουθεί την παράσταση από το πρώτο θεωρείο της Λυρικής και τέλος κάνει και μια βόλτα στο lounge της Λυρικής για ένα ποτό. Οχι, μη νομίσετε τίποτα ουίσκι ή βότκες, αλλά ένα ποτηράκι κρασί (το οποίο και απόλαυσε).