Με σημείο συνάντησης την πλατεία μπροστά από το «Άλσος» του Πεδίον του Άρεως και οδηγό το σύνθημα «Άλσος ανοιχτό για τη γειτονιά, όχι στα συμφέροντα τα ιδιωτικά», πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της κίνησης πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» το πρωί της Κυριακής, συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον ενός, όπως καταγγέλλει, νεοσύστατου περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η κίνηση πολιτών, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχοντας παλέψει κατά της εγκατάλειψης του Πάρκου και έχοντας συμβάλλει αποτελεσματικά στην απομάκρυνση της πιάτσας ναρκωτικών που δρούσε για επτά και πλέον χρόνια, έθεσε κάποια αιτήματα προς την Περιφέρεια με στόχο να ενοικιαστούν και να ξαναλειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις του «Άλσους» μέσα στο Πεδίο του Άρεως, τα δύο περίπτερα στην Γαρδένια και το GreenPark, προκειμένου να αναπνεύσει εκ νέου καθαρό αέρα το Πεδίον του Άρεως .

Όταν ύστερα από τέσσερις ατελέσφορες δημοπρατήσεις βρέθηκε ο ενοικιαστής στο πρόσωπο του επιχειρηματία Ηλία Μαροσούλη, αρχικά η κίνηση επικρότησε τη μίσθωση του χώρου, ωστόσο όπως επισημαίνουν σύσσωμα τα μέλη της, βρέθηκαν προ εκπλήξεως

Χαρακτηριστικά, αμέσως μετά την ενοικίαση του «Άλσους», εγκρίθηκε, ύστερα από αίτημα του επιχειρηματία, από την Περιφέρεια η επέκταση του περιβάλλοντα χώρου κατά 500τ.μ. Η επέκταση αυτή πλαισιώθηκε από μία σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν η περίφραξη του χώρου με πλαστικό φράκτη ύψους 2.30 μέτρων, η ανύψωση σκηνής δώδεκα μέτρων, η διάνοιξη ιδιωτικής εισόδου στον περίβολο του Πάρκου, ο καθαρισμός του χώρου από πράσινο και η τσιμεντοποίησή του, η κάλυψη έκτασης 2.000τ.μ αρχικά με μπετόν και εν συνεχεία με ξύλινο ντεκ.

Την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αποτέλεσε η άδεια ανέγερσης τέντας 2.000τ.μ και ύψους δεκατεσσάρων μέτρων στον περιβάλλοντα χώρο, άδεια η οποία στάλθηκε από την πολεοδομία, και κάτω την πίεση της κίνησης πολιτών, στο αρχιτεκτονικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του ανέβαλε το έργο έως ότου διερευνηθεί περαιτέρω η περίπτωση. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω εγκρίθηκαν με μία άδεια «μικρής κλίμακας» που επιτρέπει εργασίες με κόστος έως 25.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κοκκινάκη, μέλος της κίνησης πολιτών και συντονιστή της διαμαρτυρίας, είναι αδιανόητη, την εποχή της ρύπανσης του περιβάλλοντος και των κλιματικών αλλαγών, η απώλεια έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου για οποιαδήποτε χρήση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε ότι η θυσία ενός κομματιού του Πάρκου από την κοινοχρησία στο βωμό της δημιουργίας ενός νυχτερινού διασκεδαστήριου χωρητικότητας 2.500 χιλιάδων ανθρώπων αποτελεί έγκλημα, ακόμα και αν αυτό συνοδεύεται από μία σειρά φαινομενικά νόμιμων αδειών.

Ακόμα, φωτογραφίζοντας τη διοίκηση της Περιφέρειας, αμφισβήτησε την εγκυρότητα της ύπαρξης συγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου εντός των ορίων που γίνονται οι εργασίες, επικαλούμενος ότι το υπάρχον βασίζεται σε ένα απλό ΦΕΚ και όχι σε κάποιο προεδρικό ή βασιλικό διάταγμα, όπως θα έπρεπε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι, η περίφραξη του περιβάλλοντα χώρου του «Άλσους» υπερβαίνει, το ρυμοτομικό σχέδιο, γεγονός που κατά τον ίδιο αποδεικνύει ότι οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματία και περιφέρειας στερούνται ακόμη και της τυπικής νομιμότητας.

Παρά τις οχλήσεις και τα υπομνήματα προς την Περιφέρεια και την Ρένα Δούρου, καθώς και προς τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Χρήστο Καραμάνο, τα αιτήματα τους μένουν προκλητικά αναπάντητα.

Παρόντας στον χώρο ήταν και ο ίδιος ο κ. Μαροσούλης, βλέποντας βέβαια τα γεγονότα από μία άλλη οπτική γωνία, τόσο με την μεταφορική, όσο και με την κυριολεκτική σημασία των λέξεων, αφού βρισκόταν εντός του υπό κατασκευή χώρου. Όσον αφορά τη θέση του, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι έχει κινηθεί βάσει νόμου, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί πως ο χώρος του «Άλσους» πρόκειται να προάγει σημαντικά τον πολιτισμό και να προσελκύσει αρκετό κόσμο.

Την ίδια ώρα και λίγα μόλις μέτρα πιο κάτω, εξωτερικά του φράκτη την ομιλία του ο κ. Κοκκινάκης συνέχισε τονίζοντας, ότι αν και αρχικά η Περιφέρεια Αττικής έφερε το Πάρκο σε μία αξιοπρεπή και αδιαμφισβήτητα στην καλύτερη του τα τελευταία είκοσι χρόνια κατάσταση, είναι διατεθειμένη να προβεί στην εκτός κάθε ορίου εμπορευματοποίησή του.

Ακολούθησε η παρουσίαση των προτάσεων της κίνησης «Επιμένουμε», η οποία υποστηρίζει την αποκατάσταση λειτουργιών αναβάθμισης του Πάρκου χωρίς συνάμα την οικολογική του υποβάθμιση, μέσω της λειτουργίας υδάτινων διαδρομών καθώς και μέσω της διαμόρφωσης ή της ανακατασκευής ήδη υπαρχόντων χώρων άθλησης και διασκέδασης παιδιών και εφήβων. Σημαντική θεωρείται επίσης, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του Πάρκου, η σωστή επαναλειτουργία των περιπτέρων μέσα στον χώρο και η προσεγμένη καθαριότητα των παρτεριών.

Όπως δήλωσε στο Βήμα ο Δημήτρης Τσιαμπούρης, μέλος της κίνησης, η διαμαρτυρία οφείλεται στη μετατροπή ενός πολύτιμου σημείου του Πάρκου σε μία κοιτίδα ρύπανσης, υπό το προσωπείο του νυχτερινού κέντρου.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι στόχος της Περιφέρειας πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας περιουσίας. Σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, ανέφερε πως η επαφή με περισσότερο κόσμο, καθώς και η ενημέρωση είναι προτεραιότητα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις προσπάθειες να σταματήσουν αυτό το έκτρωμα που δημιουργείται. Τη συνέντευξη ολοκλήρωσε λέγοντας, ότι το Πάρκο δεν είναι οικόπεδο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Το τέλος της ομιλίας του κ. Κοκκινάκη, συνόδευσε η παραχώρηση του λόγου σε οποιονδήποτε εκ των παρευρισκόμενων ήθελε να τοποθετηθεί επί του θέματος. Μεταξύ αυτών που μίλησαν, ήταν επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και απλοί κάτοικοι της περιοχής. Την λήξη της διαμαρτυρίας σηματοδότησε μία μικρή πορεία πέριξ του επίμαχου κτιρίου.