Οριακές καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Αγκυρα τεντώνει το σχοινί με συνεχείς προκλήσεις ενώ Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν διεύρυνση των συμμαχιών τους

Ενας διπλωματικός πυρετός παράλληλα με ένα πολεμικό σκηνικό βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αιγαίου, με την Τουρκία να πρωταγωνιστεί στις προκλήσεις. Ενα επικίνδυνο σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται με φόντο τις ενεργειακές ανακαλύψεις στην περιοχή, αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που γίνονται αφορμή για νέες συμμαχίες και εκβιασμούς.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται έντονα στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, τα ευρήματα του οποίου εκτιμάται ότι αναβάθμισαν την περιοχή, ενώ σημαντική παρουσία αναλαμβάνοντας σταδιακά τα σκήπτρα όσον αφορά τα συμβόλαια στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου αποκτά η γαλλική Total.

Η Τουρκία επιμένει να εγείρει διεκδικήσεις – εν μέσω μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης, στην οποία βυθίζεται, στον απόηχο και των τεταμένων σχέσεων της με τη Δύση και κυρίως με τις ΗΠΑ – και επιχειρεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως ρυθμιστή στο ενεργειακό παιχνίδι που διαδραματίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να αποδείξει την ισχύ του στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι αντιδράσεις στην εξουσία του εκδηλώνονται με σαφέστατο πλέον τρόπο, επιχειρεί να φανεί ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, ικανός να ασκεί πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις ακόμα και απέναντι στην Ουάσιγκτον, που επί σειρά ετών υπήρξε και εξακολουθεί να είναι από τους βασικούς αιμοδότες της χώρας του. Σε αυτό το πλαίσιο οξύνει την αντι-αμερικανική ρητορική και εμφανίζεται να επιμένει στην αγορά των S-400, έστω και αν ήδη διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για ακύρωση ή καθυστέρηση της παράδοσής τους, ενώ οξύνει και την προκλητικότητά της απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

-Γιατί Ελλάδα και Λευκωσία επιχειρούν να ενισχύσουν και να διευρύνουν τις συμμαχίες τους;

-Που στρέφεται η Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου;

-Πώς η Γαλλία ενισχύει του δεσμούς της με την Κυπριακή Δημοκρατία

Διαβάστε περισσότερα στην έντυοη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Οριακές καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk