Πιθανή θεωρείται πλέον η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, μετά το σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής του αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα των Ελευθέρων, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος φέρεται να απορρίπτουν τη συνέχιση του συνασπισμού με μία αντικατάσταση του Στράχε στη θέση του αντικαγκελάριου από τον υπαρχηγό των Ελευθέρων και νυν υπουργό Συγκοινωνιών Νόρμπερτ Χόφερ, καθώς η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος θα ήταν καταστροφική για την εικόνα της Αυστρίας στο εξωτερικό.

Οι φωνές στο Λαϊκό Κόμμα που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών γίνονται ολοένα και εντονότερες, αναφέρει η Kurier, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος που είπε ότι «η ιστορία έχει τελειώσει οριστικά». Ωστόσο, όπως σημειωνόταν σχετικά, υπάρχουν και άλλοι κομματικοί κύκλοι που υποστηρίζουν τη συνέχιση του συνασπισμού.

Το βίντεο – σκάνδαλο

Το βίντεο, μέρος του οποίου αναρτήθηκε από την Der Spiegel και τη Sueddeutsche Zeitung, εμφανίζει τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ ) Στράχε να συζητά με γυναίκα που δηλώνει ότι είναι ανιψιά ρώσου ολιγάρχη σε δωμάτιο, το οποίο οι εφημερίδες αναφέρουν πως βρίσκεται σε έπαυλη στην Ιμπιζα.

Η συνάντηση έγινε τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αυστρίας.

Μαζί με τον Στράχε βρίσκεται το στέλεχος του FPÖ Γιόχαν Γκουντένους, ο οποίος μιλάει άπταιστα τη ρωσική γλώσσα.

Η γυναίκα δηλώνει ότι θέλει να επενδύσει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ στην Αυστρία. Ο Στράχε και ο Γκουντένους συζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για αυτήν, μεταξύ άλλων να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ημερήσιας ταμπλόιντ εφημερίδας Kronen Zeitung και να την χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τον Στράχε και το FPÖ στις επερχόμενες εκλογές.

«Οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες»

«Αν εξαγοράσει την Kronen Zeitung τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές και μας φέρει στην πρώτη θέση, τότε μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα», φέρεται να λέει ο αντικαγκελάριος στο βίντεο, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Ο Στράχε αποκλείει την αντικατάσταση των συντακτών της Kronen Zeitung επειδή «οι δημοσιογράφοι είναι οι μεγαλύτερες πόρνες στον πλανήτη», όπως εμφανίζεται να λέει.

Ο αυστριακός αντικαγκελάριος εξηγεί στη συνομιλήτριά του πως επιθυμεί να αναμορφώσει το αυστριακό τοπίο των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με το ουγγρικό πρότυπο.

Στην Ουγγαρία, συνεργάτες του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο μεγάλου μέρους των μέσων ενημέρωσης της χώρας και το κόμμα του, το Fidesz, έχει θέσει υπό τον έλεγχό του τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δωρεές… στο κόμμα

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2017, το FPÖ εξαπολύει επιθέσεις σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στην κρατική τηλεόραση ORF, την οποία κατηγορεί για μεροληψία.

Επίσης, στο βίντεο, ο ηγέτης του ακροδεξιού FPO δίνει την προοπτική να της αναθέσει δημόσιες συμβάσεις για έργα οδοποιίας, αν βοηθήσει στην επιτυχία του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Μάλιστα, αναφέρει στη γυναίκα πώς να κάνει δωρεές στο κόμμα του, μέσω συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για ποσά που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχθηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας 6 ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ».

Το «μεγαλύτερο σκάνδαλο»

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) μιλούν για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» των τελευταίων πενήντα ετών, με την Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά την παραίτηση του Στράχε. Το κόμμα των Φιλελευθέρων NEOS ανέφερε ότι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι «αναπόφευκτες».

«Το βίντεο τα δείχνει όλα, τα λέει όλα», επισήμανε η Βάγκνερ σε ανακοίνωσή της, κατηγορώντας το FPO για κατάστρωση σχεδίου για «ανελεύθερη δημοκρατία».

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο αυστριακός καγκελάριος Κουρτς αναμένεται να προβεί σε ανακοίνωση για την υπόθεση σήμερα Σάββατο.

Οι εισαγγελείς

Εισαγγελείς της Βιέννης ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τα δημοσιεύματα και θα αποφασίσουν κατά πόσον υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη διεξαγωγή έρευνας, ανέφερε εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών.

Ο Κρίστιαν Χάφενεκερ, γενικός γραμματέας του FPO δήλωσε ότι οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος εξετάζουν το οπτικοακουστικό υλικό. Στην ανακοίνωσή του, ο Χάφενεκερ είπε ότι ούτε ο Στράχε, ούτε το Κόμμα των Ελευθέρων έλαβαν οφέλη από τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Το ακροδεξιό FPÖ συνομολόγησε το 2016, πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση, συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η παρουσία, μάλιστα, το καλοκαίρι του 2017 του ρώσου προέδρου στον γάμο της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας προκάλεσε έντονη πολεμική.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ