Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Αυστριακού αντικαγκελάριου και επικεφαλής των Ελευθέρων Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, μετά την αποκάλυψη με το σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής, που έδωσαν στη δημοσιότητα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του 2017, να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Στράχε αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουτς. Επίσημα πάντως, δεν επιβεβαιώνεται το αν σε αυτήν τη συνάντηση θα συζητηθεί η παραίτηση του Στράχε ή ο τερματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ο Στράχε δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση..

Πιθανή θεωρείται η ανάληψη της θέσης του αντικαγκελάριου από τον έως τώρα υπουργό Μεταφορών και υπαρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ. Ο Χόφερ ήταν υποψήφιος του κόμματος στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες είχε ηττηθεί από τον νυν ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ