Πώς είδε ο Economist τον «σκαφάτο» Τσίπρα

Σε άρθρο του ο Economist με τίτλο «Alexis Tsipras sails into a social media storm in Greece» αναφέρεται  στις διακοπές Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «ο  Τσίπρας πλέει μέσα στην καταιγίδα των social media στην Ελλάδα»

Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να βγάλει από την πολιτική ατζέντα τις εν κρυπτώ διακοπές που έκανε σε εφοπλιστική θαλαμηγό λίγες ημέρες μετά την τραγωδία με τους 102 νεκρούς στο Μάτι, ωστόσο τα επικριτικά σχόλια που γίνονται σε σχέση με τον πρωθυπουργό ο οποίος καταγγέλλει συνεχώς τις ελίτ αλλά δέχεται να φιλοξενείται σε σκάφη εκπροσώπων της, συνεχίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά εσχάτως και στο εξωτερικό.

Σε άρθρο του ο Economist με τίτλο «Alexis Tsipras sails into a social media storm in Greece» αναφέρεται  στις διακοπές Τσίπρα τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων «ο  Τσίπρας πλέει μέσα στην καταιγίδα των social media στην Ελλάδα» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει πως «οι αιφνιδιαστικές διακοπές του πρωθυπουργού  επικρίθηκαν επίσης ως ασέβεια προς τη μνήμη 102 ανθρώπων που είχαν σκοτωθεί στην καταστροφική δασική πυρκαγιά, τον προηγούμενο μήνα».

Επίσης στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ορισμένοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας χάνει την επαφή με τους ψηφοφόρους. Γίνεται, επίσης,  εκτενής αναφορά στις πρόσφατες διακοπές του πρωθυπουργού στην Κρήτη με τον αναπληρωτή υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αλλά και την κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στις προσβλητικές αναφορές κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

«Πρόσφατα πέρασε μια εβδομάδα διακοπές στην Κρήτη με τον Παύλο Πόλακη, τον ευθύ υφυπουργό Υγείας. Πολλοί Έλληνες συγκλονίστηκαν όταν ο κ. Πολάκης ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν νεαρό ψυχίατρο, έναν υποψήφιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για τη χρήση διαδικασιών που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να βρουν εργασία σε κρατικό νοσοκομείο. Ο Πολάκης αγνόησε τις προτροπές να ζητήσει συγγνώμη», αναφέρει ο Economist.

Οι παροχές και οι δεσμεύσεις

Στο άρθρο τονίζεται ακόμη – αναφορικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης – ότι Ο ΣΥΡΙΖΑ επέζησε της ψηφοφορίας με τις ψήφους δεξιών και ανεξάρτητων βουλευτών. «Βοήθησε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια προεκλογική οικονομική δέσμη μέτρων αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Η εφάπαξ πληρωμή στους συνταξιούχους θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ μια τεράστια μείωση 11% σε φόρο προστιθέμενης αξίας, από 24% σε 13%, σε τρόφιμα και ποτά σε καφετέριες και εστιατόρια θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου € 600 εκατ».

Μάλιστα στο δημοσίευμα δεν περνάει απαρατήρητο ότι πρωθυπουργός τονίζει το τελευταίο διάστημα δεν θα μειώσει το αφορολόγητο παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει το μέτρο.

Αγώνας για να κλείσει η «ψαλίδα» με τη ΝΔ

Τέλος, δεν λείπουν και οι αναφορές για τις δημοσκοπήσεις καθώς σημειώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να κλείσει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ. Τονίζεται πως στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η διαφορά φαίνεται να διαμορφώνεται περίπου στις 6 με 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk