Η αρχαιολατρία είναι χαρακτηριστικό των Γερμανών και διακατέχει και το Eurogroup. Μία από τις αρχές που ακολουθεί σχεδόν πιστά το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι η ρήση του Ηρακλείτου «Απόντι μη μάχου» («Μην τα βάζεις με κάποιον που είναι απών»). Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) έχει εντρυφήσει πλέον στα της Ευρωομάδας και γνωρίζει και την τακτική των ομολόγων του να μη σχολιάζουν κάποιον εν τη απουσία του. Για τον λόγο αυτόν έστειλε στο Eurogroup τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, γνωρίζοντας πως με εκείνον παρόντα οι αντιδράσεις για τις παροχές θα είναι μικρότερες. Βλέπετε, ο Χουλιαράκης είναι πυθαγόρειος. Τι εννοώ; Υιοθετεί την προτροπή του σάμιου φιλοσόφου «Πυρ μαχαίρα μη σκαλεύειν» που στη δημοτική σημαίνει «μην οξύνεις επιθετικές διαθέσεις». Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ούτε από Ηράκλειτο ούτε από Πυθαγόρα. Διότι το να ρίχνει λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης και να πολώνει είναι το φόρτε του.

Λυμπερόπουλος και Ραγκούσης, μια βαριά κουβέντα δρόμος

«Η αδίστακτη και αναχρονιστική κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, άμεσος συνεχιστής της πολιτικής Βορίδη, παραδίδει τα κλειδιά των ελληνικών δρόμων στον Θύμιο Λυμπερόπουλο, αδιαφορώντας  απολύτως για τους ανέργους και το κοινωνικό  συμφέρον». Η αγανάκτηση του Γιάννη Ραγκούση, τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν παραπάνω από έκδηλη, αγγίζοντας το όριο του υβρεολογίου. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι τον Ιούλιο του  2011 στην προσπάθειά του να απελευθερώσει την αγορά των ταξί και των φορτηγών παρέδωσε τις περισσότερες πόλεις στην ομηρεία των επαγγελματιών οδηγών. Τα  χρόνια πέρασαν, οι βαριές κουβέντες  και τα δικόγραφα μεταξύ των Λυμπερόπουλου – Ραγκούση… ξεχάστηκαν και αμφότεροι πλέον ενεργούν ως συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ή μάλλον ως χειροκροτητές του Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη με ευρεία πλειοψηφία επικεφαλής του συλλογικού οργάνου, παρέστη για πρώτη φορά σε ομιλία του Πρωθυπουργού, την περασμένη Τρίτη στο Αιγάλεω. Ο κ. Ραγκούσης,  ο οποίος συνήθως κάθεται στην πρώτη σειρά όταν τον καλεί η Προοδευτική Συμμαχία, δεν πήγε στην εν λόγω συγκέντρωση. Επί τούτου φημολογήθηκε εντόνως ότι το Μαξίμου χειρίστηκε με… ευαισθησία την υπόθεση ενημερώνοντας  σχετικώς και τους δύο προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες  συναντήσεις οι οποίες ενδεχομένως  θα οδηγούσαν σε… κλωτσοπατινάδα.

Οταν ο Τσίπρας γνώρισε τον… Υποχθόνιο

Την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Gazarte ήταν μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ. Εκείνο το βροχερό βράδυ ο Πρωθυπουργός έφερε ως συνομιλητή του Ολάντ τον Λάκη Λαζόπουλο. Την Τετάρτη το βράδυ πάλι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Gazarte αλλά χωρίς τον Ολάντ, που έπαψε να είναι πρόεδρος της Γαλλίας, και χωρίς τον Λάκη Λαζόπουλο. Είχε όμως την ευκαιρία (και την τύχη, θα πρόσθετα) να κάνει νέες… γνωριμίες στο πάρτι που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην ταράτσα του Gazarte. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η ηθοποιός Υρώ Μανέ (γνωστή για τους ρόλους της στις σειρές «Αστέρας Ραχούλας», «Οσο έχω εσένα», «Εγκλήματα» και βεβαίως πρωταγωνίστρια στην παράσταση «Ρένα» – από το τελευταίο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ), ο τραγουδιστής Χρήστος Δάντης (που τραγούδησε επιτυχίες όπως «Δακτυλικά αποτυπώματα», «Πάει η αγάπη μου», «Ψάξε με», «Σκάσε», «Το παλιό μου παλτό») και ο γνωστός ράπερ Υποχθόνιος, ένας εκ των συντελεστών του viral hit «Μαμά», που χτυπάει κόκκινο στο YouTube. Παρέα με τον έτερο… Αλέξη της παράταξης, τον Αλέξη Γεωργούλη, ο Πρωθυπουργός φιγούραρε σε instagram story του «Υπό». Σε αυτό ο καλλιτέχνης ακούγεται να εξηγεί στον Αλέξη Τσίπρα τι σημαίνει «Μαμά». «Το μαμά που άκουσες είναι… οικογενειοκρατία. Το «δεν είναι μαμά» σημαίνει «φτιαγμένος»», με τον Πρωθυπουργό να χαμογελά.

Τα καγκουρό της Κεφαλαιαγοράς

Δείτε τι αλίευσα: Στο μακρινό Σίδνεϊ βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. Ο κ. Γκότσης – Μπάμπης για τους φίλους – μετέβη στην Αυστραλία για να μετάσχει στο 44ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς που ξεκίνησε στις 13 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα 17 Μαΐου 2019. Με την ευκαιρία της επίσκεψης «κόλλησε» και πρόσθετες ημέρες για να δει και τα αξιοθέατα, δηλαδή τα χαριτωμένα καγκουρό και κοάλα. Για τον σκοπό αυτόν αναχώρησε στις 11 Μαΐου 2019 και επιστρέφει στις 19 Μαΐου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα θα πρέπει να χειριστεί το θέμα της διαδοχής του αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφώντα Αυλωνίτη. Ο κ. Αυλωνίτης, υπάλληλος της Αρχής, έχει συμπληρώσει από το 2009 δύο πενταετείς θητείες στη θέση του αντιπροέδρου Β’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (αν κρίνω από την υπόθεση της Folli Follie, δεν χαρακτηρίζονται και επιτυχημένες) και πρέπει αναγκαστικά να αντικατασταθεί. Πολλοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη θέση, αλλά δεν έχουν περγαμηνές. Παραδόξως, εκείνος που η κυβέρνηση θεωρεί τον πλέον σοβαρό για την κατάληψη της θέσης είναι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών – αλλά δεν εξέφρασε ενδιαφέρον. Οπότε καταλαβαίνετε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα έχει με πολλά να ασχοληθεί αμέσως μετά την επιστροφή του από το Σίδνεϊ.

Τι ώρα πήγε στο γραφείο ο Τσακαλώτος

Για να επανέλθω στον κ. Τσακαλώτο. Ηταν περίπου 12 και κάτι όταν έφυγε από το σπίτι του στην Κηφισιά με το VW Tiguan του κατευθυνόμενος στο υπουργείο Οικονομικών. Θα πείτε: Τόσο αργά πάει στο γραφείο; Μάλλον θα είχε σύσκεψη στο σπίτι για τις επόμενες παροχές.