Αποστολή, Κάννες

Από τις ταινίες που ήδη προβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα, οι «Αθλιοι» του Λατζ Λι, έχουν δικαίως κερδίσει τις εντυπώσεις. Εμπνευσμένη από το κλασικό μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκό αλλά βασισμένη, κυρίως, σε προσωπικά βιώματα της εφηβείας τού αφρικανικής καταγωγής γεννημένου στη Γαλλία σκηνοθέτη, το φιλμ είναι μια κοινωνική μαρτυρία της αστυνομικής βίας που λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση στις επικίνδυνες περιοχές των παρυφών του Παρισιού. Ανάμεσά τους η περιοχή Μοντφερμέιλ, εκεί όπου ο Λατζ Λι πέρασε πολλά χρόνια της ζωής, εκεί όπου η ταινία εκτυλίσσεται και εκεί όπου επίσης διαδραματίζονται οι «Αθλιοι» του Ουγκό.

Αντιθέτως, όποιες και αν ήταν οι προθέσεις των σκηνοθετών Κλέμπερ Μεντόσα Φίλο και Χουλιάνο Ντορνέλες, το «Bacurau», η συμμετοχή της Βραζιλίας στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ήταν μια απογοήτευση. Φλερτάροντας αδέξια με τον σουρεαλισμό και τη φαντασία, η ταινία παρακολουθεί την απόπειρα αφανισμού ενός παρακμιακού χωριού στη Βραζιλία που δεν είναι καν γραμμένο στον χάρτη. Ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση που το χωριό δέχεται από μια ομάδα αμερικανών μισθοφόρων (αρχηγός της οποίας είναι ο cult γερμανός ηθοποιός Ούντο Κίερ). Το ερώτημα απαντάται όμως αφού κάτι το τρομερά αφελές υπάρχει στην ατμόσφαιρα της ταινίας, η οποία σώζεται από την πολύ καλή φωτογραφία αλλά και κάποιες σκηνές όπου οι κάτοικοι του χωριού δείχνουν πόσο περήφανοι είναι.

Μια ταινία που σίγουρα προκάλεσε όμορφη αίσθηση, ανήκει στις καλύτερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα και πολύ πιθανόν να μην λείπει από τα βραβεία του τμήματος Ενα Κάποιο Βλέμμα στο οποίο εντάσσεται είναι το «Beanpole» από τη Pωσία, μια ταινία του Καντεμίρ Μπαλάγκοφ. Η ιστορία τοποθετείται στο Λένινγκραντ αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Ρωσία μαζεύει τα συντρίμμιά της. Δύο είναι τα βασικά πρόσωπα, δύο αδελφές, η Ιια, πανύψηλη με το παρατσούκλι καμηλοπάρδαλη και με μια παράξενη πάθηση επιληπτικής φύσεως που την αναγκάζει να παγώνει χωρίς να ακούει ή να μιλήσει, και η Μάσα, παρασημοφορημένη ηρωίδα του πολέμου, η οποία έχασε το παιδί της εξαιτίας της πρώτης.

Μέσα από αυτή τη σχέση από την οποία θα προκύψουν πολλές εκπλήξεις, ο Μπαλάγκοφ φτιάχνει ένα πορτρέτο της ρωσικής κοινωνίας της εποχής της ιστορίας, εστιάζοντας αρκετά στο περιβάλλον του νοσοκομείου στο οποίο οι δύο αδελφές εργάζονται ως νοσοκόμες. Εξαιρετικές ερμηνείες από τις Βικτόρια Μιροσιτσένκο (Ιια) και Bασίλισσα Περελίγκινα (Μάσα) και μια πραγματικά θαυμάσια εξέλιξη τού μόλις 28χρονου σκηνοθέτη Καντεμίρ Μπαλάγκοφ, του οποίου η δεύτερη ταινία, «Οι δικοί μου άνθρωποι», έχει προβληθεί στην Ελλάδα (το ίδιο θα γίνει και με το «Beanpole» σε διανομή Seven Films).