Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ασία στα τέλη Ιουνίου για τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών του κόσμου στην Ιαπωνία, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες «θα συνεχίσουν το στενό συντονισμό τους ως προς τις προσπάθειες για να επιτευχθεί η πλήρης, απόλυτα επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας και θα συζητήσουν «τρόπους να ενισχυθεί» η συμμαχία των χωρών τους, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Η ένταση ξανάγινε το κύριο στοιχείο στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας μετά το φιάσκο στο οποίο απέβη η δεύτερη συνάντηση κορυφής του Τραμπ με το βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ το Φεβρουάριο.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε δύο φορές σε πυραυλικές δοκιμές τις τελευταίες εβδομάδες, πρώτη φορά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου το Νοέμβριο του 2017.

Ο Μουν εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέες δοκιμές αποτελούσαν μια ένδειξη της αγανάκτησης της Πιονγκγιάνγκ για την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι.

Ο Τραμπ υποβάθμισε τις δοκιμές αυτές στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «προς το παρόν» δε θεωρεί ότι υπήρξε «παραβίαση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η σύνοδος της G20 είναι προγραμματισμένο να γίνει την 28η και την 29η Ιουνίου στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Σε δική της ανακοίνωση, που αντανακλά τις διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Σεούλ σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του προβλήματος της Βόρειας Κορέας, η νοτιοκορεατική προεδρία ανέφερε ότι ο Τραμπ και ο Μουν θα συζητήσουν για την προσπάθεια να αποκατασταθεί «διαρκής ειρήνη μέσω της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», όχι μόνο της Βόρειας Κορέας.

Ο όρος παραπέμπει στη συμφωνία Τραμπ – Κιμ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, που όμως —λόγω της αοριστίας του— επέτρεψε σε εκάστη πλευρά να του δώσει διαφορετική ερμηνεία.

Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως «πλήρης αποπυρηνικοποίηση» σημαίνει πως θα αποσυρθούν επίσης τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα και οι 28.500 αμερικανοί στρατιωτικοί που παραμένουν στην επικράτεια της Νότιας Κορέας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)