Δεν έλειψαν τα απρόοπτα – ως είθισται άλλωστε – από την πρώτη προεκλογική ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω την Τρίτη το βράδυ, την οποία παρακολούθησαν περί τους 2.000 πολίτες, αλλά και σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (με τις οικογένειές τους), συνεργάτες βουλευτών, επίσης με τις οικογένειές τους, και παρατρεχάμενοι. Ακόμα, παρόντες ήταν 500 αστυνομικοί με πολιτικά και άλλοι τόσοι με στολές εκστρατείας (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ κ.τ.λ.).

Κάποια στιγμή λοιπόν, πριν από τη… θριαμβευτική είσοδο του Πρωθυπουργού (φωτογραφία) στον χώρο, προσήλθε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Φώτης  Κουβέλης. Προφανώς ο επιλέγων τη μουσική επένδυση (DJ αγγλιστί) τον κατάλαβε και άλλαξε… τροπάριο βάζοντας τη «Νήσο των Αζορών» του Μποστ με μουσική Μίκη Θεοδωράκη και με τη δωρική φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το αριστερό ακροατήριο στην αρχή δεν κατάλαβε, συγκινήθηκε και μάλιστα πολλοί σιγοντάριζαν. Ωσπου ο σερ Μπιθί μπήκε στην επίμαχη στροφή: «Κι αργότερα κι αργότερα πλησίασαν δυο κότερα κι ήρθε κι ένα βαπόρι…». Τα φίδια έζωσαν πολλούς, τα κότερα προκάλεσαν συνειρμούς και ειρωνικά χαμόγελα. O Κουβέλης χαμογέλασε παγωμένα και ο DJ με το υψηλό αισθητήριο αντίληψης το «γύρισε» αμέσως σε αμερικάνικο ροκ. Ηταν, όπως ειπώθηκε, ένα τρολάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρωθυπουργό.

Εδώ θα σημειώσω και τούτα: Είχαν βάλει καρέκλες στα μπροστινά καθίσματα και πίσω κάγκελα που χώριζαν τους καθημένους από τους ορθίους. Τηλεοπτικώς φαίνονταν περισσότεροι από 2.000. Ο κ. Τσίπρας  προσήλθε στη συγκέντρωση με το μαύρο Audi A6 (αυτό με τα φιμέ τζάμια που το συνοδεύουν ένα άλλο ασημένιο Audi, μία BMW Χ3, μοτοσικλετιστές και περιπολικά της Αστυνομίας), φορώντας ένα λευκό πουκάμισο και τον υποδέχθηκε η Ρένα Δούρου. Της είπε μάλιστα ότι ίσως να είναι το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δέχθηκε τόσο πολλές επιθέσεις από τα ΜΜΕ.

Εν συνεχεία τον πλησίασε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, ο οποίος τον αγκάλιασε σφικτά και κάτι του είπε στο αφτί ο Πρωθυπουργός λίγο προτού ετοιμαστεί να ανέβει στο βήμα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, δύσκολα πλησίαζε κάποιος στον χώρο αυτόν.

Πέραν των υπουργών και των πρωτοκλασάτων, στην πρώτη σειρά κάθονταν ο Θύμιος  Λυμπερόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ και ο παραιτηθείς από βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ο οποίος δεν χάνει πλέον ομιλία του Τσίπρα). Την παράσταση όμως… έκλεψε η κυρία Μεγαλοοικονόμου. «Ερχεται η ποιήτρια» αναφώνησε κάποιος βλέποντάς την να περνά τα προστατευτικά κιγκλιδώματα μπροστά από την εξέδρα που είχε στηθεί για την ομιλία του κ. Τσίπρα. Βεβαίως της προσέφεραν κάθισμα «φάτσα κάρτα», ωστόσο οι διπλανοί της διακριτικά παραμέρισαν τις καρέκλες τους μην τυχόν και μπουν σε κανένα κάδρο μαζί της.

Οι προειδο-ποιήσεις Στουρνάρα

Προτού σας αναφέρω τις προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα (που γίνονται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου), σας ενημερώνω ότι ο διοικητής της Τράπέζας της Ελλάδος μετείχε στην Ελβετία σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το IMF και είχε συνάντηση τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον κ. Ντράγκι. Συνεπώς για ό,τι λέει και για όσα προειδοποιεί οι ξένοι είναι ενημερωμένοι. Ετσι λοιπόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά δεν θα υπερβεί αυτή την επίδοση. Αυτό σημαίνει, όπως ο ίδιος προσέθεσε, πως με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στον προϋπολογισμό.

Και η ειρωνεία Τσακαλώτου

Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε φορά που ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει αρκετά για να πάω με παρέα για 10 ημέρες στη Σαντορίνη, δήλωσε από τη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον αρχηγό του Ολυμπιακού

Μία απρόσμενη αλλά και ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καλαμπάκα, όπου συνέχισε την περιοδεία του εν όψει των επερχόμενων εκλογών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε τον αρχηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού Κώστα Φορτούνη, με τους δυο τους να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν δυο λόγια στο κέντρο της πόλης, από όπου κατάγεται ο μεσοεπιθετικός των Ερυθρολεύκων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι γνωστός για τα ολυμπιακά του αισθήματα, κάτι που δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Φορτούνη.

«Είμαι 33 ετών και μερικές δεκαετίες ακόμη»

Οχι μία αλλά δύο τούρτες σοκολατίνες σε σχήμα… καρδιάς με φράουλες είχαν παραγγείλει οι φίλοι του Γιώργου Πατούλη την Τρίτη το βράδυ στο restaurant bar του Αλίμου προκειμένου να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά του. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης κατάφερε να προσέλθει πριν από τα μεσάνυχτα για να σβήσει τα κεράκια, ωστόσο τον περίμενε μια έκπληξη. Η τούρτα είχε μόνο βεγγαλικά και party poppers, τους πλαστικούς κυλίνδρους από τους οποίους εκτοξεύονται πολύχρωμες λωρίδες και κομφετί. Εκεί απάνω στη χαρά λοιπόν και εν μέσω της δυνατής μουσικής, του πήγαν κοντά τις τούρτες με αποτέλεσμα να επιδοθεί σε… ζογκλερικές κινήσεις για να αποφύγει τα πώματα από τα poppers που έσκαγαν σε απόσταση λίγων εκατοστών από το πρόσωπό του. Ευτυχώς το ατύχημα αποφεύχθηκε, ενώ ο ίδιος πέταξε την μπάλα στην κερκίδα αυτοσαρκαζόμενος για την ηλικία του: «Είμαι 33 ετών και μερικές δεκαετίες ακόμη».

Οταν ο Μητσοτάκης πήγε … ΣΥΡΙΖΑ
Στην περιοδεία του που έκανε στους δρόμους των Τρικάλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν «ντυμένο» με αφίσες του Τσίπρα και σημαίες και χωρίς κανένα δισταγμό μπαίνει μέσα. Φανταστείτε την έκπληξη των Συριζαίων όταν είδαν τον Μητσοτάκη να βρίσκεται μέσα στο περίπτερό τους, που γέμισε με κόσμο. Ενας επιχείρησε να του δώσει προεκλογικό υλικό, άλλο πήγε να βγάλει φωτογραφία, ενώ ο κ. Μητσοτάκης γελούσε: «Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Αλλά μπορώ να σας πω καλό κουράγιο», είπε στους Συριζαίους, τους χαιρέτησε δια χειραψίας και έφυγε…
Οι Συριζαίοι το έριξαν στο στοίχημα
Τέλος θα σας περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η διαφορά που θα έχουν τα δύο κόμματα, δηλαδή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν Συριζαίοι βουλευτές που νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλουν μάλιστα να βάλουν και στοίχημα. Εις εξ αυτών είναι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (και ένας και των θεοσεβούμενων του ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Αμαναντίδης που έψαχνε τον… Αδωνη Γεωργιάδη  για να βάλει στοίχημα. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πάντως ότι η διαφορά τους με τη ΝΔ δεν θα ξεπερνά τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ενα δύο (δεν πρόκειται σε προεκλογική περίοδο να αναφέρω ονόματα) είχαν πέσει σε κατάθλιψη (όπως έλεγαν) θεωρώντας βέβαιη τη νίκη της ΝΔ και μάλιστα με διαφορά.
Σύνταξη μερικώς καταβαλλόμενη
 Στη ΝΔ το κλίμα είναι διαφορετικό. Οι βουλευτές της επιχειρούσαν να αποδομήσουν τη 13η σύνταξη που έδωσε η κυβέρνηση. Εις εξ αυτών, ο Δημ. Σταμάτης έλεγε στους γαλάζιους συναδέλφους του να μη διαμαρτύρονται επειδή η κυβέρνηση έδωσε «μερική σύνταξη περιοδικά καταβαλλόμενη».