Παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη πραγματοποιήθηκε χθες, η τελετή αφής της «Φλόγας του Πόντου», στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας, από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Με το άναμμα της φλόγας δόθηκε η εκκίνηση για την ποδηλατική λαμπαδηδρομία: «Πυρρίχιος Δρόμος: Πειραιάς – Θεσσαλονίκη. Ποδηλατώντας με τη Φλόγα του Πόντου».

Η ποδηλατική λαμπαδηδρομία γίνεται  με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Εμπνευστής  της ιδέας είναι ο ποδηλάτης κ.  Βασίλης  Καρυοφυλλίδης  που μαζί με εθελοντές ποδηλάτες θα μεταφέρουν τη Φλόγα με ενδιάμεσους συμβολικούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά στέκομαι εδώ, μπροστά στο Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στον Δήμο του Πειραιά, σε αυτήν την υπέροχη πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας, προκειμένου να γίνει αυτή η λαμπαδηδρομία μέχρι το άλλο λιμάνι, το προσφυγικό, της Θεσσαλονίκης.

Η πόλη μας πράγματι είναι μια πόλη, της οποίας η σύνθεση έχει πολύ προσφυγιά.  Είμαστε μια προσφυγούπολη  και με τους Πόντιους, αλλά και όχι μόνο. Άρα, νομίζω ότι βαθιά μέσα του ο Πειραιώτης έχει στο μυαλό του τι σημαίνει προσφυγιά, έχει ζήσει με πρόσφυγες, έχει μεγαλώσει έτσι, η πόλη χτίστηκε, συνδέθηκε από όλους τους ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για οποιουσδήποτε λόγους και ήρθαν στον Πειραιά. Πραγματικά χρειαζόταν και χαιρόμαστε που πλέον  έχουμε τα τελευταία χρόνια, αυτό το σημαντικό μνημείο στην πόλη μας.

Να συγχαρώ τον κ. Βασίλη Καρυοφυλλίδη  για την ιδέα, αλλά και για την κούραση που θα υποστεί και εκείνος και οι υπόλοιποι  για να μεταφέρουν τη φλόγα από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία εξαιρετική ιδέα.

Με την ευκαιρία της ημέρας, θα ήθελα να αναφέρω ότι  στις 18 Μαΐου εδώ,  στην πλατεία Αλεξάνδρας, θα πραγματοποιηθεί μία μεγάλη εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου και στις 19 του μηνός κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Οπότε,  νομίζω ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα «πακέτο» πρωτοβουλιών που τιμά πραγματικά τους Πόντιους του Πειραιά, αλλά και όλης  της Ελλάδος.

Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά».

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας κα Αναστασία Ποιμενίδη – Ιωαννίδη στον χαιρετισμό της,  αφού καλωσόρισε  τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τους παρευρισκόμενους, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο Πειραιάς είναι η πόλη  που για πολλούς πρόσφυγες ήταν το πρώτο κομμάτι της ελλαδικής γης που πάτησαν το πόδι τους μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες στον λατρευτό Πόντο.

Ήδη από το 1919, όπως είπε,  ανιχνεύονται  τα πρώτα βήματα του συλλόγου, ο οποίος σχεδόν 100 χρόνια διατηρεί τη φλόγα της μνήμης του Πόντου και του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας  ζωντανή. «Δεν είναι τυχαία λοιπόν, αλλά αντιθέτως πολύ συμβολική η έναρξη της παρούσας δράσης από τον Πειραιά, από το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας», τόνισε η κα Ποιμενίδη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου- Δραπετσώνας κα Χριστίνα Χαφουσίδου προσέφερε στον Δήμαρχο κ.  Γιάννη Μώραλη ένα συλλεκτικό μετάλλιο για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα «1919» της Ένωσης.