Με τον δικό του αιχμηρό τρόπο ο Ευ. Τσακαλώτος κατέγραψε το πολιτικό στίγμα του δηλώνοντας ότι «σαν Αριστερά θα κατέβουμε στις εκλογές και σαν Αριστερά θα νικήσουμε». Θέση που μεταξύ των αποδεκτών της περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου και τους ένθερμους θιασώτες της «προοδευτικής» στροφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο θέμα της «προόδου» με αφορμή και την πρόσφατη διακήρυξη 64 προσωπικοτήτων που τάσσονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την οποία, όπως είπε, θα απαντήσει με κείμενο που ετοιμάζει από κοινού με τον Γ. Σταθάκη. Τίτλο του «τι είναι προοδευτική πολιτική» και όπως είπε «εγώ δεν πιστεύω στην πρόοδο έξω από την ιστορία, έξω από την κοινωνία, έξω από τις αξίες και τους ανθρώπους», επισημαίνοντας ότι «η πρόοδος είναι θέμα σύγκρουσης, θέμα ιδεών».

Όσον αφορά τα μέτρα – παροχές της κυβέρνησης, είπε ότι «έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019» ύψους 1 δισ. ευρώ ενώ υπάρχουν και άλλα 200 εκ.. Μάλιστα είπε ότι τα νούμερα αυτά «είναι συντηρητικά», δηλώνοντας ότι «έχουμε και μια καβάντζα αν κάτι δεν πάει καλά». «Κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς και δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε την πολιτική που θέλουμε. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ενώ αναφορικά με το κλίμα δυσφορίας που διαχέεται από τις Βρυξέλλες, είπε ότι «αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας ευρωπαίος αξιωματούχος ανησυχεί για την ελληνική οικονομία θα πήγαινα 10 μέρες στην Σαντορίνη με την παρέα μου και αν είχα ένα ευρώ κάθε φορά που αναπαρήγαγαν την είδηση αυτή τότε θα πήγαινα στις Μπαχάμες».

Τέλος, αναφορικά με την συζήτηση περί επταήμερης εργασίας και την θέση του Κυρ. Μητσοτάκη, σχολίασε: «Να δεχθώ, που είμαι καλός άνθρωπος, ότι εννοούσε την 7ήμερη εργασία των επιχειρήσεων. Τότε είπε το απόλυτο τίποτα. Ή όντως θέλει την επταήμερη εργασία ή είπε το απόλυτο τίποτα. Εγώ πιστεύω το πρώτο».