Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, όπου τόσοι πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι όχι απλώς να αρνούνται την υποστήριξη του Σύριζα, αλλά να αποποιούνται κάθε σχέση μαζί του. Είναι μια ακόμα  σαφέστατη ένδειξη, από στελέχη που έχουν άμεση επαφή και γνώση των τοπικών κοινωνιών, πόσο οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

Είναι γνωστή εδώ και καιρό η ανυπαρξία  του κομματικού μηχανισμού του Σύριζα ανά την Ελλάδα και η αδυναμία του να συγκροτήσει αυτοδιοικητικά σχήματα που να διεκδικήσουν με επάρκεια την ψήφο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των περιφερειών. Με τη γνωστή ευκολία, αλλά και τη μόνιμη παραπλανητική τακτική που ακολουθεί η Κουμουνδούρου, επιδίωξε να καλύψει τη γύμνια της, ανακοινώνοντας την υποστήριξη δεκάδων συνδυασμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Μόνο που υπολόγισε χωρίς τον… ξενοδόχο. Ο ένας μετά τον άλλο υποψήφιοι δήμαρχοι με κατηγορηματικές δηλώσεις τους αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με το Σύριζα και ξεκαθαρίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θέλουν τη στήριξη του. Προφανώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αντί να τους βοηθήσει, στην πράξη θα διώξει δυνητικούς ψηφοφόρους τους. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ακόμα και στελέχη του Σύριζα, βγαίνουν και δηλώνουν δημοσίως ότι δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του!

Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη να κατηγορούν  τις δημοσκοπήσεις, να στοχοποιούν και να κατηγορούν τα μέσα που τις παρουσιάζουν, αλλά έρχεται η σκληρή πραγματικότητα και τους διαψεύδει. Αν πράγματι το κυβερνών κόμμα διατηρούσε  ένα ρεύμα στην κοινωνία, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα επιζητούσαν και δεν θα ξόρκιζαν την επιχείρηση στήριξης τους. Τώρα μιλούν για καπηλεία,για ανεξαρτησία από κομματικά συμφέροντα, για πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς και πάει λέγοντας.

Είναι προφανές άλλωστε ότι ακόμα και στις ελάχιστες μεγάλες πόλεις, όπου ο Σύριζα κατεβάζει δικά του σχήματα, οι υποψήφιοι του δεν φαίνεται ,στις περισσότερες περιπτώσεις, να μπαίνουν καν στον δεύτερο γύρο .Δυστυχώς  για τον κ. Τσίπρα οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πλήρως ότι εξαπατήθηκαν πολλαπλά, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ούτε η δημαγωγία, ούτε ο άκρατος λαϊκισμός, ούτε η ανελέητη πόλωση, ούτε τα δώρα, ούτε τα προεκλογικά επιδόματα πείθουν πλέον.

Και οι αντιδράσεις των υποψηφίων δημάρχων, είναι ένα ακόμα ηχηρό προειδοποιητικό μήνυμα στον κ.Τσίπρα, για το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου.

ΤΟ ΒΗΜΑ