Κάννες Αποστολή

Μια μικρή πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζωή εκεί κυλά ήρεμα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, δεν συμβαίνουν πολλά πράγματα, η ανία έχει τον πρώτο λόγο. Ωσπου κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν και ο λόγος; Τα …ζόμπι! Οι ζωντανοί – νεκροί.

Χωρίς πολλές-  πολλές εξηγήσεις, ο Τζιμ Τζάρμους, ο σκηνοθέτης της ταινίας «The dead dont die» που άνοιξε το 72ο φεστιβάλ των Καννών, μπαίνει κατευθείαν στο ψητό. Οι τρομαχτικές φιγούρες που περπατούν στους δρόμους σαν ξεκούρδιστες μηχανικές κούκλες (μια εικόνα που έχουμε δει σε δεκάδες ταινίες) , σπέρνουν τον τρόμο. Και τα πράγματα δεν δείχνουν και τόσο καλά, όπως επιμένει να αναφέρει ο απαισιόδοξος βοηθός του σερίφη της περιοχής (Ανταμ Ντράιβερ) στο αφεντικό του ( Μπιλ Μάρεϊ). 

Ωστόσο, παρότι κάποιες σκηνές της ταινίας μπορούν με την ωμότητά τους να προκαλέσουν ανατριχίλα, το «The dead dont die» δεν είναι ένα splatter λουσμένο με αίμα. Και έχει ισχυρές δόσεις χιούμορ. Στην πορεία θα εμφανιστούν και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Ιγκι Ποπ (που υποδύεται ένα ζόμπι), ο Τομ Γουέιτς, ο Ντάνι Γκλόβερ και η Τίλντα Σουίντον που ντυμένη σαν σαμουράι και με το τεράστιο σπαθί της, σου δίνει την αίσθηση ότι παρωδεί τις ταινίες «Kill Bill»!

Ο πανέξυπνος σκηνοθέτης αποτίνει έναν φόρο τιμής στον Τζορτζ Ρομέρο, τον πατέρα των κινηματογραφικών ζόμπι αλλά προτιμά να αντικαταστήσει το αίμα με μια μαύρη σκόνη και να καλαμπουρίσει μιλώντας για το ίδιο το σινεμά μέσα στην ταινία του.

Ο 66xρονος Τζάρμους δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερος φαν του κινηματογραφικού τρόμου όμως ανέκαθεν εκτιμούσε τις ταινίες του Τζορτζ Ρομέρο, διότι ήταν ο πρώτος κινηματογραφιστής που αντιμετώπισε τα τέρατα όχι σαν μια εξωτερική απειλεί που σπέρνει τρόμο στον κόσμο μας (όπως π.χ. ο Γκοτζίλα) αλλά ως πλάσματα που προέρχονται από τον ίδιο τον κόσμο μας  και δεν είναι μόνον θύτες αλλά και θύματα. «Ο Ρομέρο άλλαξε την όλη ιδέα γύρω από τα τέρατα» είπε ο Τζάρμους.

Βέβαια, τα ζόμπι είναι μια μεταφορά για άλλα πράγματα που έχει στο μυαλό του ο Τζάρμους. Όπως περίπου είχε συμβεί με τα βαμπίρ της αμέσως προηγούμενης ταινίας του «Μόνον οι εραστές μένουν  ζωντανοί», μια ταινία που χρησιμοποιούσε τους βρικόλακες για να αφηγηθεί μια ερωτική ιστορία.  

Το ποια ακριβώς όμως είναι αυτή η μεταφορά στα ζόμπι, δεν θα το πει ο ίδιος. Το αφήνει στον καθένα από εμάς ( η ταινία θα προβληθεί αργότερα στην Ελλάδα σε διανομή ΤULIP).