«Ήταν ένα συμβούλιο αφιερωμένο σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη έως τη Βενεζουέλα. Εκφράσαμε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα αυτά τα θέματα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου τέθηκε για μια ακόμα φορά το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο.

«Ως προς τη Βενεζουέλα ακολουθούμε, όπως πάντα, την ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μία πάρα πολύ πονεμένη κοινωνία. Οπωσδήποτε, δεν είναι ευρωπαϊκές οι λύσεις που αναφέρονται σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση. Όμως, από πλευράς εθνικών συμφερόντων, το κρισιμότερο σημείο συζήτησης ήταν αυτό που αφορούσε στις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε αναλυτικά. Εμείς και άλλοι, π.χ. οι Γάλλοι, στηρίξαμε την παρέμβαση αυτή» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο ίδιος υποστήριξε ότι «εδώ έχουμε ταυτόχρονα ένα θέμα νομιμότητας, το οποίο είχε τεθεί ήδη από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το δίκαιο της θάλασσας, που κανείς άλλος δεν ακολουθεί. Πέρα από αυτό το θέμα νομιμότητας, έχουμε ένα θέμα αξιοπιστίας. Τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί αυτή η παρανομία; Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και ένα προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».

«Δήλωσα το αυτονόητο, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κι ανάλογα θα πρέπει να είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μήνυμα νομίζω ότι έγινε δεκτό από όλους, ομόφωνα, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων. Εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας» κατέληξε ο έλληνας υπουργός.