Η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Μετά την παράνομη γεώτρηση που ετοιμάζει στην αποκλειστική κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμιντ Ακσόι επιχείρησε χθες για μία ακόμη φορά να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο καθώς έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Μετά την παράνομη γεώτρηση που ετοιμάζει στην αποκλειστική κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμιντ Ακσόι επιχείρησε χθες για μία ακόμη φορά να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο καθώς έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς συνεχίζει απτόητη, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας και να δυναμιτίζει το κλίμα με παράνομες ενέργειες και πολιτικές κινήσεις που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή.

Μετά την παράνομη γεώτρηση που ετοιμάζει στην αποκλειστική κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμιντ Ακσόι επιχείρησε χθες για μία ακόμη φορά να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο καθώς έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Δεν είναι καινούριο που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ, και να φέρει ενώπιόν τους διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τα θέματα του Αιγαίου, για να δικαιολογήσει τις εθνικές της θέσεις. Οι απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας στις ερωτήσεις Έλληνα βουλευτή αποτελούν ένα νέο παράδειγμα των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας.

 Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης με βάση τις διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιφορτίζουν την Ελλάδα με νομικές ευθύνες» ανέφερε χθες, ο εκπρόσωπος του  τουρκικού  ΥΠΕΞ.

Αντίδραση από Αθήνα

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις νέες τουρκικές προκλήσεις, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας.

«Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως. Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο, η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζει ακόμη πως «περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, αλλά και το αρ 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο».

Ναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα ξεκινά σήμερα νέα ναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά με το όνομα «Θαλασσόλυκος» η οποία θα πραγματοποιηθεί  σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο.  Στην άσκηση θα συμμετάσχουν 131 σκάφη, 31 ελικόπτερα και 57 αεροσκάφη.

Στην Ε.Ε η τουρκική προκλητικότητα

Εν τω μεταξύ, ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους ομολόγους του στην ΕΕ για όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων , ενώ δρομολογείται συνάντηση με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, κάτι που δεν είναι άσχετο με την έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, στις 29 Μαΐου.

Αύριο Τρίτη, ο Σάββας Αγγελίδης, αναμένεται να ενημερώσει τους ΥΠΑΜ της ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η Λευκωσία θα εγείρει το ζήτημα της στάσης της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Αναλόγως εξελίξεων, ενδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει εκ νέου τους ηγέτες της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο της 28ης Μαΐου, στις Βρυξέλλες, η οποία θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θέμα άλλωστε για το οποίο συγκαλείται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.