Η νέα τεχνολογία ασύρματου Διαδικτύου, η λεγόμενη 5G, είναι προ των πυλών, ωστόσο η άφιξή του συνοδεύεται από πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με την ασφάλειά της.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τον ερχομό του 5G βαρόμετρο για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, με κάποιους άλλους να το χαρακτηρίζουν ως την απαρχή μιας τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.

Βασικά γνωρίσματά του είναι η πολύ υψηλή ταχύτητα και ο μηδενισμός της χρονοκαθυστέρησης μεταξύ συσκευής και διακομιστή. Μάλιστα, το 5G δεν αποκλείεται να είναι ακόμη και εκατό φορές πιο γρήγορο σε σχέση με το υπάρχον δίκτυο.

Παράλληλα, θα διαθέτει μεγαλύτερη χωρητικότητα ώστε να παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης σύνδεσης περισσότερων συσκευών στο δίκτυο. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η υπέρμετρη συνδεσιμότητα είναι που καθιστά το 5G αρκετά ευάλωτο απέναντι στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Το εν λόγω δίκτυο υπόσχεται να επιφέρει ριζικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα είναι εξίσου χρήσιμοι με ένα λούτρινο κουκλάκι στο πίσω κάθισμα, οι απλές οικιακές συσκευές με τη σημερινή τους μορφή δεν θα υφίστανται, ενώ οι ίδιες οι πόλεις θα αλλάξουν δραματικά. Ακόμη, η ρομποτική χειρουργική πρόκειται να αποτελεί ρουτίνα, ενώ η ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων στον στρατό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι πιθανές επιπτώσεις
στη δημόσια υγεία

Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται η αποτελεσματική μεταφορά ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση μεταξύ συσκευών και δικτύου. Η λύση στο πρόβλημα της αδυναμίας αυτών των κυμάτων να διαπερνούν τόσο φυσικά όσο και τεχνητά εμπόδια δόθηκε μέσω της εγκατάστασης εκατομμυρίων μικρών κεραιών αναμετάδοσης στην πλειοψηφία των ελεύθερων επιφανειών της πόλης.

Η ανάπτυξη εκατομμυρίων ασύρματων κεραιών σε τόσο μικρή απόσταση έχει δημιουργήσει ανησυχία σχετικά με την εκπομπή βλαβερών για την υγεία επιπέδων ακτινοβολίας. Η επιστημονική κοινότητα εφιστά την προσοχή πάνω στις δυσμενείς επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (MMW) στο ανθρώπινο δέρμα.

Συγκεκριμένα, οι αγωγοί ιδρώτα του δέρματος δρουν ως κεραίες ειδικά κατασκευασμένες για να ανταποκρίνονται στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Φορώντας λοιπόν ισόβια εκατομμύρια αγωγών εφίδρωσης και αναλογιζόμενοι τις αυξημένες ανάγκες του 5G, το ανθρώπινο σώμα είναι πιθανό να καταστεί πολύ αγώγιμο σε αυτή την ακτινοβολία. Ακόμη, παρατηρώντας αποτελέσματα ερευνών παγκοσμίως πάνω σε ζώα, το 5G μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στο ανθρώπινο DNA όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι επιπτώσεις των MMW δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε το ίδιο το περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα κύματα φαίνεται να επηρεάζουν τη χλωρίδα, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποβεί βλαβερό για τα τρόφιμα. Η υποδομή του 5G και η ανάπτυξη δορυφόρων εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Υπό αμφισβήτηση
η ιδιωτικότητα

Εντονη είναι η δυσπιστία που γεννάται πάνω στο αν το νέο δίκτυο παραχωρεί ή αφαιρεί από τους πολίτες την ελευθερία τους. Η Κίνα όντας πρωτοπόρος στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση κεραιών, προχώρησε στην τοποθέτηση ενός εκτεταμένου δικτύου καμερών παρακολούθησης των ανθρώπων της.

Η μαζική και συνεχής παρακολούθηση θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη φύση της δημοκρατίας, αφού το δίκτυο 5G δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» κυβερνήσεων με τάσεις ολοκληρωτισμού. Εξάλλου, η χειραγώγηση ενός προσώπου ή και ενός ολόκληρου λαού που γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή τι κάνει και τι σκέφτεται είναι πάντοτε ευκολότερη.