Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης περιλαμβάνει θετικές προτάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας αλλά η ψήφιση των περισσοτέρων για μετά τις εθνικές κάλπες προκαλεί αβεβαιότητα όσον αφορά την υλοποίησή τους, ενώ η προεκλογική παροχολογία ενέχει κινδύνους για την εκτροπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, σύμφωνα με την μια πρώτη αποκωδικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση και θα αναδείξει τζίρο που δεν καταγράφεται. Οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις θα αυξήσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες θα ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και θα μειώσει τα κόστη των εταιρειών. Από την άλλη πλευρά, ανησυχούν από την αρνητική υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγορές σε μέτρα όπως το προεκλογικό επίδομα στους συνταξιούχους, στο τρικ με τον ειδικό λογαριασμό και τη συσχέτισή του με τα πρωτογενή πλεονάσματα και δηλώνουν απογοητευμένοι από τη μετάθεση της μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 25%.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 4.000.000 πολίτες και επιχειρήσεις που οφείλουν συνολικά στην Εφορία 104 δισ. ευρώ, αφού πρώτα υπερφορολογήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, καλούνται τώρα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της Εφορίας με κριτήρια το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα, την οικογενειακή τους κατάσταση και φυσικά το ύψος της οφειλής.

Πρόκειται για χρέη που αφορούν φορολογουμένους και επιχειρήσεις με χρέη ως 300.000 ευρώ ενώ τη μερίδα του λέοντος έχουν περίπου 2.500.000 οφειλέτες με χρέη από 50 έως 5.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 536.330 οφειλέτες χρωστούν έως 10 ευρώ και 338.072 οφειλέτες από 10 έως 50 ευρώ, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς έχει ως όρο ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικό αφιέρωμα για τα «μέτρα της κάλπης» στο ένθετο Ανάπτυξη του Βήματος της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 12 Μαΐου 2019