Φόβους για μπαράζ επιθέσεων κατά πολιτικών, δικαστικών και αστυνομικών στόχων προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η χθεσινή καταδρομική επίθεση 30 κουκουλοφόρων οι οποίοι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με το νέο «όχι» από το δικαστικό συμβούλιο Βόλου στο αίτημα του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας από τις φυλακές του Βόλου.

Η ανενόχλητη επίθεση των κουκουλοφόρων στις εμπορικές και πολυσύχναστες οδούς Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου -οι οποίες βρίσκονται στην καλύτερα φυλασσόμενη, υποτίθεται, περιοχή της Αθήνας- προβληματίζουν ιδιαίτερα την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι αυτό γιατί για άλλη μια φορά οι δράστες όχι μόνο τα έσπασαν απερίσπαστοι, αλλά οι αρχές δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε μία σύλληψη ενόχου.

Η ανησυχία των αρχών φτάνει μέχρι τα γραφεία της αντιτρομοκρατικής και για έναν ακόμα λόγο. Πρόκειται για την πρόσφατη δήλωση-διακήρυξη του αρχιτρομοκράτη από τις φυλακές Κασσαβέτειας, στις 2 Μαίου. «Με αντιμετωπίζετε ως πολιτικό αντίπαλο . Γι’ αυτό κι εγώ ξαναπιάνω το κόκκινο νήμα των αγώνων», είπε ο Κουφοντίνας φράση που εκτιμάται ότι μπορεί να εκληφθεί από ομοϊδεάτες του ως προτροπή για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

Την είδηση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου ακολούθησε η σχεδόν άμεση κατάληψη των γραφείων της εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος «Αυγής» στην πλατεία Ομονοίας, γεγονός που δείχνει ότι οι υποστηρικτές του τρομοκράτη δολοφόνου ήταν ήδη προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό και είχαν επιλέξει τον στόχο τους.

Στον έβδομο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης όπου εδρεύει η διοίκηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκφράζονται τις τελευταίες ώρες φόβοι για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας των αναρχικών, ιδιαίτερα μάλιστα από την στιγμή που το «μήνυμα» που οι ίδιοι λαμβάνουν από τις εξελίξεις είναι ότι μπορούν να δρουν εντελώς (ή σχεδόν…) ανενόχλητοι, χωρίς δηλαδή να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Οι κουκουλοφόροι και η μέρα της μαρμότας

Η νέα βίαιη επίθεση των κουκουλοφόρων δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση σε κανέναν σχεδόν, πλην των ανθρώπων που είδαν για άλλη μια φορά μια ομάδα 30 βανδάλων να καταστρέφουν την περιουσία τους, και πολλών περισσότερων οι οποίοι νιώθουν ως υποψήφια επόμενα θύματα, καθώς βλέπουν ξεκάθαρα ότι το κράτος τους έχει αφήσει έρμαιο στη βούληση οποιουδήποτε ανισόρροπου αποφασίζει να ξεσπάσει τα συμπλέγματά του καταστρέφοντας ότι βρει στο διάβα του.

Μιλάμε για τους επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας οι οποίοι για άλλη μια φορά βάζουν το χέρι στην τσέπη για να επιδιορθώσουν ζημιές οι οποίες δεν θα έπρεπε να έχουν υπάρξει.

Χθες Πέμπτη, μια ομάδα 20-30 κουκουλοφόρων με βαριοπούλες και σφυριά στα χέρια ξεχύθηκαν στις οδούς Βαλαωρίτου και Βουκουρεστίου και άρχισαν να σπάνε όποια βιτρίνα καταστήματος ή τράπεζας έβρισκαν μπροστά τους, «απαιτώντας να καταργηθεί το εισαγγελικό βέτο και να χορηγηθεί άδεια στον Κουφοντίνα». Συνολικά προκάλεσαν ζημιές σε 11 μαγαζιά και 2 τράπεζες.

Σημειώνεται, ότι οι κουκουλοφόροι, που κρατούσαν ρόπαλα, έσπασαν τζαμαρίες και προκάλεσαν διάφορες επιπλέον ζημιές σε 11 καταστήματα και 2 τράπεζες, στις οδούς Ακαδημίας, Βουκουρεστίου και Βαλαωρίτου, ενώ παράλληλα φώναζαν συνθήματα υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θύμιζαν πεδίο μάχης για αρκετή ώρα, σπέρνωντας τον τρόμο σε κατοίκους και τουρίστες οι οποίοι έβλεπαν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους απερίγραπτες σκηνές, και μάλιστα σε ώρα που τα καταστήματα ήταν ανοικτά.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 15 ατόμων, οι 12 εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ τα τρία άτομα που κρατούνται είναι αλλοδαποί οι οποίοι δεν κατηγορούνται για τη χθεσινή επίθεση, αλλά επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής τους στη χώρα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το βράδυ της Πέμπτης περίπου 30 άτομα κρατώντας ρόπαλα βγήκαν από το… «άσυλο» της Νομικής και επίσης τα έκαναν γυαλιά-καρφιά στο κέντρο της Αθήνας.

Εμπορικός Σύλλογος: «Αύριο θα βανδαλίσουν τα σπίτια μας…»

Με αφορμή τους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, , προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά οι συμπολίτες μας καταστηματάρχες βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στο έλεος ελάχιστων περιθωριακών στοιχείων. Αύριο θα βανδαλίσουν τα καταστήματα της γειτονιάς μας και στη συνέχεια τα σπίτια μας, γι’ αυτό ως εδώ!». Με αυτή τη δήλωση σχολίασε τα τελευταία περιστατικά ο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, καλώντας τις αρχές να λάβουν μέτρα για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από την τυφλή μανία των καταστροφέων.

Μητσοτάκης: «Δεν γίνεται να είμαστε όμηροι 30 τραμπούκων»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από νωρίς το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στα καταστήματα της οδού Βουκουρεστίου τα οποία έγιναν στόχος των κουκουλοφόρων.

«Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Δεν είναι δυνατόν ο ιστορικότερος εμπορικός δρόμος της Αθήνας να είναι κατεστραμμένος. Δεν γίνεται να είμαστε όμηροι 30 τραμπούκων. Η ασφάλεια και η τάξη την επόμενη μέρα θα επανέλθει. Δεν είναι ζήτημα επιχειρησιακής δυνατότητας, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Και είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου ότι τέτοιες εικόνες, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα σταματήσουμε να βλέπουμε. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, εμπορικά καταστήματα να βρίσκονται κάθε λίγο και λιγάκι έρμαιο αδίστακτων τραμπούκων, οι οποίοι έρχονται, τα σπάνε και αποχωρούν, όπως έγινε και χθες, παντελώς ανενόχλητοι. Αυτά την επόμενη μέρα θα σταματήσουν».