Σάστισαν οι παριστάμενοι βουλευτές βλέποντας τον Γιάννη Γκιόκα του ΚΚΕ να κατακεραυνώνει αργά χθες το βράδυ τον Αλέξη Τσίπρα επειδή υπέγραψε την διακήρυξη – «μνημείο αντικομμουνισμού», όπως την χαρακτήρισε, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναφέρεται σε «Σιδηρούν Παραπέτασμα» και μάλιστα την μέρα της 74ης επετείου από την αντιφασιστική νίκη των λαών.

Ήταν πρωτοφανής η οργή που ξεχείλισε και οι αντιδράσεις από όλη την πτέρυγα του ΚΚΕ. «Αποδεικνύετε ότι ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ ενώ βγάζοντας από τον φάκελό του μια έγχρωμη φωτοτυπία της γνωστής εικόνας με τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού να υψώνουν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην κορυφή του Ράιχσταγκ μετά την κατάληψη του Βερολίνου, είπε: «Αυτό γιορτάζουμε την 9η Μάη: Την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ. Και επειδή ο κύριος πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας, θα αφήσουμε στα υπουργικά έδρανα μια φωτογραφία για να τη μεταφέρει στον κ. Τσίπρα για να δει τι γιορτάζουμε την 9η Μάη».

Και παίρνοντας την φωτογραφία πήγε και την άφησε στο πρωθυπουργικό έδρανο. Ο αντίλογος από την κυβέρνηση δια στόματος Σίας Αναγνωστοπούλου ήταν ότι «δεν πρόκειται για ψήφισμα αλλά κοινή διακήρυξη που απαιτεί ομοφωνία» και επικαλέστηκε την στάση των πρώην χωρών του ανατολικού μπλοκ ενώ επιτέθηκε στο ΚΚΕ ότι η θέση του είναι να αλλάξει ο κόσμος για να έρθει ο παράδεισος!

«Αυτή είναι η Ευρώπη. Αυτήν θέλουμε να την αλλάξουμε. Εσείς δεν θέλετε να την αλλάξετε. Θέλετε να μείνετε απέξω», είπε στους βουλευτές του ΚΚΕ που αντιδρούσαν με τον Θανάση Παφίλη να της επισημαίνει ότι «η διακήρυξη είναι πιο ισχυρή από το ψήφισμα». «Το πρόβλημα το δικό μας και η διαφορά μας με εσάς είναι ότι σε αυτή την Ε.Ε. αυτό που προσπαθούμε είναι να αλλάξουν οι δυνάμεις μέσα στα κράτη-μέλη», υποστήριξε η Αναγνωστοπούλου, επιμένοντας ότι «στο Σιμπίου είχαμε ένα κρίσιμο θέμα και επιμένουμε να λαμβάνονται ομόφωνες αποφάσεις». «Θέλαμε όλες οι χώρες να πάρουν απόφαση για την προστασία της Κύπρου κατά της τουρκικής προκλητικότητας», σημείωσε ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ αντιδρούσαν.

«Το φάντασμα εξακολουθεί να πλανιέται και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας οι φόβοι σας να γίνουν πραγματικότητα. Εσείς είστε με το μέρος των σύγχρονων “Ιερών Συμμαχιών”», είχε πει ο Γκιόκας, επισημαίνοντας: «Και μετά από όλα αυτά, έχετε το θράσος να μιλάτε για πρόοδο, να μιλάτε για προοδευτικές συμμαχίες, να μιλάτε για μέτωπο κατά της ακροδεξιάς. Έχετε το θράσος να καταθέτετε στεφάνια στο Χαϊδάρι και στην Καισαριανή και από την άλλη μεριά να κάνετε ωμό, άθλιο, πρωτόγονο αντικομμουνισμό. Αυτοί είστε! Αυτοί είστε!».