Σε ηλεκτρισμένο κλίμα συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση εν αναμονή της νέας μετωπικής σύγκρουσης του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ και να αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζονται για νέο γύρο αντιπαράθεσης μετά τους βαρείς χαρακτηρισμούς και τις αλληλοκατηγορίες που αντήλλαξαν την πρώτη μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, οι οποίες μάλιστα πήραν και οικογενειακές προεκτάσεις.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως o Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τοποθετήθηκε θεσμικά στην ομιλία του, χρεώνοντάς του την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε η συζήτηση, ενώ στη ΝΔ επιμένουν να αναδεικνύουν σε μείζονα θέματα με τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ο πρωθυπουργός είναι έκθετος, ζητώντας απαντήσεις. Στην κορωνίδα αυτών βρίσκονται οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα σε πολυτελή θαλαμηγό.

Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σήμερα, και μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος του κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ζητάει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης. Με βάση τα λεχθέντα του πρωθυπουργού τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση θέλει τη στήριξη 151 βουλευτών τουλάχιστον, αν και με βάση το Σύνταγμα αρκεί πλειοψηφία 120 ψήφων.