Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στην Ελευσίνα, έκανε λόγο για «στημένο αποπροσανατολιστικό καυγά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκειμένου να κρύψουν τις πραγματικές τους συγκλίσεις, υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», και κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν την πραγματική διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, λόγω των θέσεών τους και όσων ψήφισαν μαζί ως «σκαφάτους του κεφαλαίου», της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που ταυτόχρονα «διαγκωνίζονται για το ποιος από τους δύο, μπορεί να δώσει τα περισσότερα ψίχουλα στο λαό».

«Τρεις μέρες στη Βουλή ακούσαμε πολλά για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας του Τσίπρα και την πραγματικά απαράδεκτη, ανήθικη, επίθεση στον υποψήφιο της ΝΔ, άτομο με ειδικές ανάγκες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για την πολιτική τους που έχει οδηγήσει τα ΑμΕΑ στην απομόνωση, την ανεργία, τη φτώχεια» πρόσθεσε.

Είπε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ «αναζητούν άλλοθι γιατί τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα, είναι βαθιά αντιλαϊκά. Γιατί με τα σχέδιά τους, διατηρούν τα υπερπλεονάσματα και τους μνημονιακούς νόμους, προβλέπουν μέτρα προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου».

«Κανένα μέτρο έστω μικρής ανακούφισης των εργαζομένων, των συνταξιούχων, δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για τον λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που τον βουλιάζουν στα χρέη, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Μιλώντας για τους εργαζόμενους, άνεργους και αυτοαπασχολούμενους στην Ελευσίνα και το Θριάσιο είπε ότι ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης έχουν σχέδιο υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού, ενώ αναφερόμενος στην τεράστια ανεργία στην περιοχή της Δ. Αττικής, είπε ότι «θα αξιοποιείται ως άλλοθι, για να ενισχύονται και να διευκολύνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες, με το γνωστό επιχείρημα, ότι έτσι, θα διαμορφωθεί καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας».

Μίλησε για τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, για την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και για το κλειστό, για τον λαό, παραλιακό μέτωπο από τα εργοστάσια και τα ιδιωτικά λιμάνια που διαθέτουν.

Ανέφερε ότι τα λιμάνια Ελευσίνας και Ασπροπύργου «παίρνουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της παραχώρησης σε εφοπλιστές και μονοπωλιακούς ομίλους», τονίζοντας ότι «η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών εξυπηρετεί και την αμεσότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων. Είναι, απ’ ότι φαίνεται, ένας ακόμη όρος στην συμφωνία – μνημόνιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας με τη διαβολικά καλή κυβέρνηση των ΗΠΑ».

«Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες που ζουν και έζησαν τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ξέρουν πως οι κίνδυνοι για μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή, παραμένουν και φοβούνται επίσης μην τυχόν και βγουν αληθινά, όλα αυτά που ακούνε για τη δημιουργία μιας νέας χωματερής» είπε ο Δ. Κουτσούμπας που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πλήρη εγκατάλειψη των δομών υγείας στην περιοχή και στις τεράστιες ελλείψεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας.

Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του «άναρχου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής» την κατάσταση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας με απλήρωτους ή κακοπληρωμένους εργάτες, διαρκή ανασφάλεια για το μέλλον και συνεχείς αυταπάτες για τους «επενδυτές» και τους δήθεν «σωτήρες» που θα σώσουν το ναυπηγείο.

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τα ναυπηγεία εντάσσονται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα συγκαλύπτεται ότι προϋπόθεση για να «πάρουν» δουλειές τα ναυπηγεία και να «ανθίσει η ανάπτυξη» είναι να παραμείνουν κουτσουρεμένα τα εργατικά δικαιώματα, χαμηλοί μισθοί, διαρκώς χειρότερες οι εργασιακές σχέσεις.

«Οι εργάτες έχουν πλέον την πείρα και μπορούν να καταλάβουν, πως η λογική του «μικρότερου κακού», οδηγούσε πάντα προς το χειρότερο τα πράγματα για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα. Είναι θεωρία βγαλμένη από τα σεντούκια των καπιταλιστών, για να αφυδατώνει, να αφοπλίζει εργατικές διεκδικήσεις, να απομακρύνει την προοπτική της πάλης» υπογράμμισε.

«Τα ναυπηγεία, μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτά. Το εμπόδιο είναι ο καπιταλιστικός δρόμος παραγωγής τον οποίο πρέπει να αμφισβητήσουμε και τελικά να ανατρέψουμε» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «σε μια τέτοια κατεύθυνση με την εργατική τάξη στο τιμόνι της εξουσίας, με εργατικό έλεγχο και κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορεί να λειτουργήσει για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και ο ενιαίος φορέας Ναυπηγικής Βιομηχανίας».

Ανέφερε πως πρόοδος δεν είναι η «δήλωση υποταγής» στο σύστημα, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και η ζωή των νέων παιδιών να είναι χωρίς δικαιώματα και χειρότερη από των γονιών τους και τόνισε «πρόοδος ειναι να στέκεσαι απέναντι από τον αντίπαλο, να παίρνεις τη θέση σου στο μέτωπο της ρήξης και της σύγκρουσης, να ανοίγεις δρόμους για να ζήσουν καλύτερα τα παιδιά σου».

Απευθυνόμενος σε όσους και όσες θέλουν «το βράδυ των εκλογών να έχει γκρεμιστεί από την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή», τόνισε ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ και μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει αέρα στην πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών».

Στην συγκέντρωση στην Ελευσίνα απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Βαρδαβάκης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής και Κώστας Κώνστας, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας.