«Η στρατηγική μας είναι να αρχίσουμε από το 2020 με 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, επικαλούμενος ως εγγύηση τον ειδικό λογαριασμό που δημιουργήθηκε ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Αυτό διευκρίνισε απαντώντας στον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες τα πλεονάσματα είναι θεωρητικά.

«Αν το έχω πει θα τον κεράσω ένα ουίσκι ή το ποτό της επιθυμίας του», είπε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ όταν ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ διάβασε από τα πρακτικά τις σχετικές αναφορές, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι όντως ανέφερε όσα ανέγνωσε ο κ. Βενιζέλος και ότι αυτά επιβεβαιώνουν την ορθότητα των επιχειρημάτων του. Ενώ σε μια ένδειξη …αβροφροσύνης θεώρησε ότι είναι μια έντιμη ισοπαλία οπότε μπορούμε να πιούμε ποτά ο καθένας πληρώνοντας το δικό του… Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ειδικός λογαριασμός 5,5 δισ. ευρώ συνιστά εγκλωβισμό της οικονομίας στην αναιμική ανάπτυξη και στο σύρσιμο και καθήλωση της κοινωνίας στα επιδόματα, κάτι που χαρακτήρισε «έγκλημα εις βάρος της προοπτικής του έθνους».

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πριν με το μνημόνιο μας πίεζαν για τον δημοσιονομικό χώρο να μην τον δώσουμε πριν το τέλος του χρόνου: «Τώρα τα συζητάμε στο μέσον της χρονιάς. Συζητάμε επειδή έχουμε αξιοπιστία χωρίς να χρειάζεται να εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι Νοέμβριο – Δεκέμβριο», είπε, τονίζοντας ότι ο ειδικός λογαριασμός είναι εγγύηση για να πάρουν μπροστά ή τμηματικά οι δανειστές τα χρήματα εξυπηρέτησης του χρέους.

Όπως είχε πει άλλωστε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των παροχών από τον πρωθυπουργό, «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές» είτε από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5%. «Στην ουσία αυτό που λέμε είναι ότι τα μέτρα μάς βοηθούν να έχουμε ανάπτυξη ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.