Ερμητικά κλειστή η πόρτα των αγορών στις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με τις δεδομένες συνθήκες ο ΟΔΔΗΧ δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Ερμητικά κλειστή είναι η πόρτα των αγορών για τους προεκλογικούς χειρισμούς της κυβέρνησης με το πακέτο παροχών και για την απόπειρα μονομερούς τροποποίησης της συμφωνίας αναφορικά με το ύψος του πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% από το 2020.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πήτερ Ντόλμαν, προειδοποίησε ότι «οι κινήσεις που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση» σε σχέση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας .

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με τις δεδομένες συνθήκες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, όπως είναι γνωστό ότι σχεδίαζε με ορίζοντα υλοποίησης έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Μέσα σε λίγες ημέρες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από το 3,2% αυξήθηκε στο 3,54%, γεγονός που σχετίζεται αποκλειστικά με την επιλογή της κυβέρνησης να ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων που θέτει σε κίνδυνο τους στόχους των πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Ήδη οι αποδόσεις του δεκαετούς και του πενταετούς ομολόγου έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο, αλλά πέραν αυτού το πλέον αποτρεπτικό στοιχείο για την έκδοση είναι η απόφαση του ΟΔΔΗΧ να αποφύγει τη δημιουργία εγκλωβισμένων επενδυτών με ένα νέο ομόλογο που θα μπορούσε να «κοστίσει» σε όσους το επιλέξουν ως άμεση επένδυση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk