Μετά την εκτός ορίων αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Βουλή, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την ψηφοφορία.

Στη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη σε κλίμα ακραίας πόλωσης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών,  κυριάρχησαν οι ψευτοτσαμπουκάδες του Παύλου Πολάκη απέναντι στον πρόεδρο της ΝΔ αλλά οι σκαφάτες διακοπές του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών.

Δείτε τη συζήτηση live

Χριστόφορος Βερναρδάκης

«Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε ο υποψήφιος της ΝΔ (σ.σ.: Στέλιος Κιμπουρόπουλος), πρόσβαλλε την ομάδα των αναπήρων στην πατρίδα μας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είπε ότι «μέσα από τη βολική εικόνα του υποψήφιου ευρωβουλευτή, η ΝΔ επιχειρεί να καλύψει όλα όσα πραγματοποίησε ενάντια στις ζωές των αναπήρων στη χώρα μας», προσθέτοντας «αυτά που πραγματικά πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναπηρία, τα έκανε πράξη ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν έκλεισε όλα τα γραφεία των ΑμΕΑ με τους νέους οργανισμούς των υπουργείων για τους οποίους ηταν αρμόδιος το 2014».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είπε ότι σε αυτές «ταυτίζει την αναπηρία με ότι θεωρεί κακό, αντεθνικό και προσβλητικό», ενώ έκανε λόγο και για «ανάλογο παράδειγμα ρατσιστικού λόγου», με αφορμή δήλωση ευρωβουλεύτριας της ΝΔ για την αντιπαράθεση Πολάκη-Κιμπουρόπουλου και βουλευτή της ΝΔ για τον διορισμό του υποδιοικητή στον Ευαγγελισμό.

«Αυτά δεν χρηζουν πρόταση μομφής;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρήστος Κατσιώτης

Επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στη ΔΗΣΥ, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγορώντας τα τρία κόμματα ότι στηρίζουν την ίδια καπιταλιστική βαρβαρότητα.

«Ο λαός πρέπει να φέρει τα πάνω κάτω, να απορρίψει τα σχέδια του κεφαλαίου και τη λογική του μικρότερου κακού, να πιστέψει ότι χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά και πως μπορεί χωρίς αφεντικά να βαδίσει αυτό τον δρόμο και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ», τόνισε ο κ. Κατσώτης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Δεν πρέπει να δοθεί ψήφος στήριξης σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τους ανέργους, τους εργαζόμενους που ζουν την εργασιακή ζούγκλα, τους συνταξιούχους που είδαν τη σύνταξη να γίνεται επίδομα, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται από τη φορολογία και από τους φτωχούς αγρότες που ξεκληρίζονται», υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.

Αντιγόνη Λυμπεράκη

«Εμείς στο Ποτάμι αναζητούμε τρόπους να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Όχι να εξωραΐσουμε ένα χειρότερο χτες». Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, επικρίνοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση τους.

«Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που συνωμοτούν για να μην υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για την Ευρώπη, τον θεσμό από τον οποίο εξαρτάται το μέλλον μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Λυμπεράκη και πρόσθεσε: «Και μόνο για αυτή την πράξη αποσιώπησης εμείς στο Ποτάμι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι είναι απλό θέμα αλλαγής φρουράς και ότι δεν χρειάζεται να λύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις. Έτσι, αν το ίδιο ερώτημα εμπιστοσύνης μας έθετε η άλλη πλευρά, η απάντησή μας θα ήταν η ίδια».

Κώστας Γαβρόγλου

Για υβριστική ρητορική, που ως μόνο στόχο έχει αφενός να αποκρύψει τις θέσεις της ΝΔ από την κοινωνία αφετέρου να κατασκευάσει συγκροτημένα μια άλλη εικόνα για την πραγματικότητα, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Σε αντιδιαστολή, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο ξετυλίγεται και ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα στοίχημα για το μέλλον. Όπως είπε, τώρα ολοκληρώνεται η θεσμική παρέμβαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την Παιδεία και την επόμενη τετραετία θα τεθούν στο τραπέζι με επιθετικό τρόπο τα ζητήματα της ποιότητας της εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία μέχρι και τα διδακτορικά.

«Θέλετε να μας πείτε τις θέσεις σας σε αυτό το σχέδιο ή θέλετε να κρυφτείτε πίσω από αυτή την απίστευτη ρητορική, η οποία αναπτύσσεται όσο το πράγματα στριμώχνουν, και που θέλει να κρύψει θέσεις προάγοντας μια νέα πραγματικότητα;» ρώτησε ο κ. Γαβρόγλου, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ.

Θεόδωρος Παπαθεωδόρου

«Καταδικάζω μια Κυβέρνηση που έχει πέσει στη συνείδηση του λαού και θα το καταλάβει όταν κάνει εκλογές». Αυτό τόνισε ο τομεάρχης δικαιοσύνης της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα χαρακτήρισε την χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «μια άσχημη στιγμή για την Βουλή», και τόνισε ότι «οι πολίτες είδαν μια παρακμή των κοινοβουλευτικών διαλόγων, ένα στημένο μικρό ανταγωνισμό άγονων αντεγκλήσεων».

«Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι η τελευταία προσπάθεια του κ. Τσίπρα να κρύψει τον κ. Πολάκη και την υπόλοιπη παραπαίουσα κυβέρνησή του πίσω από την προσωρινή πλειοψηφία της συναλλαγής των προθύμων. Προσπάθεια αδιέξοδη, αφού ο λαός δεν εξαπατάται πλέον ούτε από τα Ζάππεια και την παροχολογία των εκλογικών ανταλλαγμάτων, ούτε από τις συμμαχίες των δήθεν προοδευτικών που εξαγοράστηκαν με συμβάσεις βραχύχρονης πολιτικής μίσθωσης», υπογράμμισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Πάνος Σκουρλέτης

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την ότι είναι βαθύτατα ταξικό κόμμα που στηρίζεται από ολιγάρχες αλλά και ότι δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου με «πέτσινες ειδήσεις».

«Εμείς βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της Ανάπτυξης. Επιχειρούμε να ενισχύσουμε τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, να ενισχύσουμε τη χώρα και να απαντήσουμε στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που υπερβαίνουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά του αναπληρωτή Υγείας Παύλου Πολάκη ως προσπάθεια υπεκφυγής για να μην αποκαλυφθεί το πρόγραμμα της ενόψει των ευρωεκλογών.

«Τα πράγματα είναι σαφή. Επιμένετε να μην κάνετε συζήτηση επί των προγραμμάτων και επιλέγεται να δηλητηριάζετε την πολιτική ζωή του τόπου με πέτσινες ειδήσεις, βάζοντας μπροστά ένα μηχανισμό κατασκευής ψευδών ειδήσεων με τους ολιγάρχες των Μέσων που σας στηρίζουν. Ο κόσμος όμως γνώρισε, έμαθε, μάτωσε και μπορεί μετά από πολλά χρόνια να ελπίζει με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Κωστής Χατζηδάκης

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ στον Π. Πολάκη είναι μια πρόσκληση για ένα νέο πολιτικό πλαίσιο στη χώρα, μια πρόσκληση για ένα νέο ξεκίνημα μακριά από το πολιτικό θέατρο, μακριά από τον κυνισμό, μακριά από την περιφρόνηση των αξιών των Ελλήνων και την περιφρόνηση της νοημοσύνης τους, τόνισε από το βήμα της Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης, με βασικά σημεία έντονης κριτικής τις διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου και την συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη προς τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτισμό και υποκρισία και απηύθυνε κάλεσμα «όχι μόνο στους Δεξιούς και τους Κεντρώους αλλά και στους Αριστερούς πολίτες, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από μια κυβέρνηση που έχει πάθει μετάλλαξη σε όλα τα επίπεδα» να στηρίξουν έναν άλλο αξιακό πλαίσιο από αυτό που κομίζει στον δημόσιο βίο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είστε κυβέρνηση των πολλών, είστε κυβέρνηση που εξαπατά τους πολλούς και έχει μια τεράστια υποκρισία. Κι ακόμη περισσότερο είστε μια κυβέρνηση που περιφρονεί τους πολλούς και πιο πολύ ακόμη τους ίδιους της τους ψηφοφόρους. Σε αυτούς είστε εκτεθειμένοι. Γιατί είχαν πιστέψει αυτά τα οποία λέγατε.

Νίκος Δένδιας

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τρίπρα εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, κατηγορώντας τον ότι διέπεται από «μανιχαϊστική» αντίληψη, που είναι βαθύτατα αντιευρωπαϊκή και επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας υπεραμύνθηκε της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη τονίζοντας ότι επιδίωξη της ήταν να καταδικαστεί η αήθης επίθεση του κατά των ατόμων με αναπηρία, καταλογίζοντας στη κυβέρνηση προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, με εξαγγελίες μέτρων που αφορούν επόμενες κυβερνήσεις.

«Εμείς κάναμε την συγκεκριμένη πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη με συγκεκριμένο σκεπτικό. Την απαράδεκτη τοποθέτηση του, την απαξιωτική συμπεριφορά του και την γενική προσβολή απέναντι σε συμπολίτες μας με αναπηρία. Η κυβέρνηση απολύτως λανθασμένα, επέλεξε να μετατρέψει την πρόταση μας, σε ψήφο εμπιστοσύνης προς στη κυβέρνηση μη δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη Βουλή να καταδικάσουν οι βουλευτές αυτή την αήθη επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Γιώργος Βαρεμένος

Ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι χθες στην ομιλία του «απήγγειλε ένα κακότεχνο σύνθημα που έγραψαν οι επικοινωνιολόγοι του».

«Μπορεί η πολιτική να πάει πιο κάτω; Φοβάμαι πως μπορούμε να πάμε πιο κάτω. Αλλά αν αυτό είναι πολιτική τότε τι είναι υποπολιτική; Όμως ο ελληνικός λαός αυτό που περιμένει να ακούσει από κάθε κόμμα είναι οι προτάσεις και το όραμα του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρεμένος. Παράλληλα κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τα μέτρα που αφορούν την ελληνική κοινωνία.

«Η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα. Αν τα θεωρεί προεκλογικό κόλπο να πει δεν τα ψηφίζει διότι δεν θέλει να συμμετέχει σε παίγνιο Δεν μπορείς όμως να θέλεις να έχεις και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα σωστή» σημείωσε.

Ο κ. Βαρεμένος, μίλησε για « Αντισύριζα υστερία», για βουλευτές του που καθημερινά καθυβρίζονται, σημείωσε ότι δεν είναι το κόμμα του που το 1/3 των πολιτικών του είναι πορφυρογέννητοι αλλά το κόμμα της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει τι είδους δημοκρατία θέλει και αν θέλει δημοκρατία κληρονομική».

Κώστας Τσιάρας

«Ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που καθημερινά καταρρέει και κατηφορίζει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή δεν θα μπορούσε να δοθεί από τη ΝΔ». Με αυτή την αποστροφή έκλεισε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση.

Ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αμαυρωθεί από τα γεγονότα και δεν υπάρχει, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας ως προσπάθεια αντιπερισπασμού την απόφασή του για μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

«Όσα ακούσαμε χθες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, αποδεικνύουν τη σοβαρή αδυναμία του να υποστηρίξει τη βασική θέση του προγράμματός του και να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Ο ίδιος επιλέγει να είναι με τα λιοντάρια και όχι με τις ζέβρες», τόνισε ο κ. Τσιάρας