ΚΚΕ : Η κυβέρνηση κρύβει πως τα βάρβαρα μέτρα θα συνεχιστούν

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όχι µόνο δεν συνιστούν καμία πραγματική και ουσιαστική ανακούφιση για το λαό, αλλά είναι και η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος του. Στοχεύουν στο να νομιμοποιήσουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής στη συνείδηση του λαού».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όχι µόνο δεν συνιστούν καμία πραγματική και ουσιαστική ανακούφιση για το λαό, αλλά είναι και η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος του. Στοχεύουν στο να νομιμοποιήσουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής στη συνείδηση του λαού».

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «ζητώντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ γι’ αυτά τα μέτρα, είναι σαν να ζητάει ξεδιάντροπα από το λαό ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στη βάρβαρη φοροληστεία, στη δραστική περικοπή συντάξεων, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση».

Το ΚΚΕ τονίζει πως η κατάσταση εξαθλίωσης μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, αγροτών, «δεν μπορεί να αλλάξει, όσο η αιτία που τα γεννά παραμένει. Και η αιτία που τα γεννά είναι η ανάγκη των μεγάλων επιχειρήσεων να διασφαλίσουν και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους» ενώ «αυτές παίρνουν την πίτα από την όποια ανάκαμψη της οικονομίας».

Στην ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται πως η κυβέρνηση «κρύβει το γεγονός ότι από τα 55 δισ. ευρώ του κρατικού Προϋπολογισµού, οι µεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγότερα από 3 δισ. ευρώ» και ότι «όλα τα υπόλοιπα, µέσα στα οποία βρίσκεται και το 1 δισ. των µέτρων που εξήγγειλε για το 2019, θα βγουν από τις τσέπες µισθωτών, αυτοαπασχολούµενων, συνταξιούχων, αγροτών».

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση «κρύβει πως τα όποια ‘µέτρα ανακούφισης’ προέρχονται από τα µατωµένα υπερπλεονάσµατα, δηλαδή την τεράστια κλοπή του λαού, πολύ πιο πάνω κι από τα συµφωνηµένα πλεονάσµατα µε τους δανειστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συµφώνησε να αποµυζά από το λαό 3,5% του ΑΕΠ (περίπου 7 δισ. ευρώ το χρόνο παραπάνω από τις κρατικές δαπάνες μέχρι το 2022) και πετυχαίνει συστηµατικά να αποµυζά 8 έως 9 δισ. ευρώ πάνω από τις κρατικές δαπάνες».

«Τα ‘µέτρα ανακούφισης’ είναι ένα πολύ µικρό κοµµάτι από την τεράστια κλοπή του λαού στην οποία προβαίνουν συστηµατικά όλες οι κυβερνήσεις, πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «μεγάλος κερδισμένος των ‘μέτρων ανακούφισης’ είναι το μεγάλο κεφάλαιο, όχι μόνο έμμεσα, αφού τα μέτρα στοχεύουν στο να ‘χρυσώσουν το χάπι’ της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και άµεσα, αφού µεγάλο µερίδιο της χρηµατοδότησης πηγαίνει απευθείας στις τσέπες των οµίλων», ενώ στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

– Η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών συνιστά µια άµεση επιχορήγηση για τους µεγάλους οµίλους που θα βρουν φθηνότερη εργατική δύναµη και παράλληλα ένα επιπλέον κίνητρο για αντικατάσταση παλαιότερων µε νέους εργαζόµενους.

– Μεγάλο µέρος της μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας των µεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων, τόσο στη βιοµηχανία όσο και στον τουρισµό. Οι λαϊκοί καταναλωτές θα ωφεληθούν ελάχιστα.

– Η προκλητική υπεραπόσβεση για τους µεγάλους οµίλους µεταφράζεται στην εκχώρηση νέων τεράστιων νόµιµων φοροαπαλλαγών. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φορολογεί το λαό µε τεκµαρτά εισοδήµατα, φοροαπαλλάσσει το κεφάλαιο µε τεκµαρτές, ανύπαρκτες δαπάνες.

Το ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «…επιστρέφει 1 ευρώ στους εργαζόμενους και με θράσος αποκαλεί τα ψίχουλα παροχές» καθώς:

-Το φιλοδώρηµα του 1 ευρώ την ηµέρα για τους συνταξιούχους, απέχει πολύ, όχι µόνο από την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών των τελευταίων ετών στις συντάξεις, αλλά ακόµα και απ’ τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει τους συνταξιούχους και προβλέπουν αναδροµικά πολλών χιλιάδων ευρώ.

– Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά κυρίως µεγαλύτερα εισοδήµατα και σε κάθε περίπτωση – προς το παρόν – είναι µια υπόσχεση που εξαρτάται από την πορεία των δηµοσιονοµικών, τον κίνδυνο εκδήλωσης νέας κρίσης στην ΕΕ, τις γενικότερες οικονοµικές εξελίξεις. Δεν καλύπτει παρά ένα πολύ µικρό µέρος απ’ την τεράστια φοροληστεία, µέσα από την µείωση του αφορολόγητου, τα τεκµήρια διαβίωσης, την κατάργηση των εκπτώσεων.

– Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά ελάχιστα χρόνια, ενώ θα οδηγήσει σε νέα πίεση για αντικατάσταση ακριβών εργαζοµένων µεγαλύτερης ηλικίας µε νέους φθηνότερους.

– Το φιλοδώρηµα που είναι λιγότερο από 50 λεπτά την ηµέρα από τη µείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» της τεράστιας φοροληστείας των εργαζοµένων, αφού παραµένουν ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, οι ειδικοί φόροι, τα ανταποδοτικά τέλη».

«Τίποτα ακόµα και απ’ αυτά τα ελάχιστα δεν θα είχαν δοθεί χωρίς τους αγώνες των εργαζοµένων όλο το προηγούµενο διάστηµα» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Πραγµατική ανακούφιση, οι εργαζόµενοι και ο λαός, µπορούν να πετύχουν µόνο µέσα από τον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, απέναντι στον πραγµατικό αντίπαλο: Απέναντι στο κεφάλαιο και την πολιτική αυτών που το υπηρετούν, την ίδια ώρα που κάνουν τα πάντα για να ξεγράψει ο λαός τα δικαιώµατα, να ρίξει στα Τάρταρα τις απαιτήσεις του, να ξεχάσει ό,τι έχασε και να συµβιβαστεί µε τα ψίχουλα, τις δόσεις, τα επιδόµατα και τα κοινωνικά µερίσµατα. Και να τους λέει και ‘ευχαριστώ’ από πάνω» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας:

«Σε αυτόν τον αγώνα συµπαραστάτης µπορεί να είναι ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ παντού».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk